Статті

Як смачно і правильно харчуватись при різних хворобах: страви при проблемах із шлунково-кишковим трактом

Проблеми зі шлунково-кишковим трактом? Дотримуємося дієти

В літньому віці у людей частіше виникають проблеми у роботі шлунково-кишкового тракту – з’являються запори.

Щоб допомогти своєму організму впоратися з проблемою без ліків, додайте у ваше щоденне меню: каші на воді, яйця некруто, кисломолочні продукти, квашені та свіжі овочі, зелень.

Також корисно їсти нежирну рибу, птицю, кролика і телятину, вершкове масло і рослинну олію, насіння льону, свіжі фрукти, сухофрукти, мармелад, мед, зефір, хліб із цільних зерен з висівками, трав’яні чаї.

Мармелад із компоту

Ягідний компот – 1 склянка, желатин – 30 грамів, цукор – 6 столових ложок, сік лимона – 2 столові ложки.

Приготування

  • У глибоку миску всипати желатин і залити ½ склянки компоту. Ретельно перемішати і залишити на 30 хвилин.
  • У невелику каструльку влити решту компоту, додати цукор і лимонний сік. Ретельно перемішати, поставити на вогонь і довести до кипіння.
  • Компот зняти з вогню, додати желатин і помішувати до його повного розчинення.
  • Приготувати силіконові форми або форми для льоду. Залити їх компотом і помістити у холодильник до застигання.
  • За бажанням мармелад можна посипати цукром.

Суфле з минтаю

Минтай – 500 грамів, яйця – 2-3 штуки, молоко – 200 мілілітрів, борошно – 1,5 столової ложки, сіль та вершкове масло – за смаком.

Приготування

  • Минтай промити, розрізати на частини і відварити до готовності. Вийняти рибу з бульйону і відокремити м’ясо від кісток.
  • На сухій сковороді підсмажити борошно до золотистого кольору. Потім тонкою цівкою, помішуючи, влити у борошно молоко. Варити соус на повільному вогні до загусання. Готовий соус трохи посолити.
  • В окремих посудинах відокремити білки від жовтків.
  • З’єднати рибне філе, жовтки і молочний соус і перебити блендером до однорідності.
  • У чистій сухій посудині збити білки до щільної піни. У рибну масу обережно вмісити збиті білки.
  • Форму для запікання змастити вершковим маслом і викласти рівним шаром рибне суфле.
  • Страву запікати у розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин.

Новое на сайте

  • Новини

Набагато смачніша й корисніша за магазинну: готуємо домашню «Фанту»

Без барвників і консервантів – лише натуральні інгредієнти та яскравий смак. Готуємо улюблений напій в…

04/07/2025 21:55
  • Новини

Паспорти-книжечки втратять чинність: власникам зробили важливе попередження

У міграційній службі нагадали про важливу вимогу для власників документів старого зразка. Про що потрібно…

04/07/2025 21:19
  • Новини

В Україні змінили правила отримання інвалідності – подробиці

Уряд ухвалив нові рішення щодо надання статусу інвалідності. Розповідаємо, хто зможе скористатися змінам.

04/07/2025 20:11
  • Новини

В Україні мають підвищити тарифи на комуналку: коли це відбудеться

Меморандум з Міжнародним валютним фондом передбачає підвищення тарифів для українців. Коли саме це відбудеться.

04/07/2025 19:13
  • Статті

Вікові доплати до пенсії після досягнення 65 років: що потрібно знати

Пенсіонерка звернулася до ПФУ за доплатою за вік, але отримала відмову. У чому причина і…

04/07/2025 17:34
  • Новини

Пенсійний фонд надаватиме 39 видів соцвиплат: як отримати грошову допомогу

Пенсійний фонд України отримав нові обов’язки — тепер саме він опікується багатьма видами соціальних виплат.…

04/07/2025 16:20