Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаРізне «Народні» та «заслужені», які зрадили Україну

 «Народні» та «заслужені», які зрадили Україну

Этот материал также доступен на русском языке
Поки Росія руйнує наші міста, захоплює території і вбиває мирних людей, деякі діячі культури зі званням «народний» або «заслужений» артист України підтримують злочинну політику Путіна.

Одні виступають на кремлівських концертах для окупантів, адже гроші не пахнуть. А інші відкрито пропагують війну.

Вони підтримують «російський мир»

Ані Лорак

Народна артистка України з 2014 року живе та виступає в Росії. Після того як Росія напала на нашу країну, співачка продовжила концертну діяльність у країні-агресорі. Щоправда, у березні 2022 року вона закликала зупинити війну, але пізніше назвала вторгнення такими словами: «Сталося те, що сталося». Зірка не втручається у військові «справи» і вважає, що її місія «нести музику і дарувати людям радість, а не займатися політикою». І коли наша країна намагається повернути дітей, викрадених з окупованих територій та вивезених до Росії, співачка перераховує гроші до фонду, який займається так званими «біженцями» із наших притулків.

Наташа Корольова

Киянка Наташа Корольова народилася у родині заслужених артистів України. Але з 1992 року займається співочою кар’єрою в росії. А 2003 року вона навіть вступила до партії «Єдина Росія». Артистка виступає на усіх святах у Кремлі, у тому числі військових. Прямого висловлювання про війну Корольова не робила, проте заявила, що не проти, якщо її чоловік Тарзан, який відкрито підтримує війну, буде мобілізований: «Сергій під мобілізацію потрапляє. Він, напевно, йде навіть у найпершій категорії. Єдине, що за віком не проходить, а так. Якщо прийде повістка, то що? То як всі».

Таїсія Повалій

Співачка, а в минулому народний депутат, Таїсія Повалій у 2014 році після «Євромайдану» разом з Віктором Януковичем тікала до Росії. З того часу артистка відкрито підтримує окупантів і вважає, що Путін «рятує світ від нацистів»: «У тому, що сьогодні робить Росія, бачу порятунок і свій, і України. Відчуваю, що Росія мене зараз захищає… У мене з’явилася надія. Володимир Путін для мене — це та людина, яка може зберегти сильну Росію і позбавити світ від нацизму, з яким я зіткнулася безпосередньо. Це його історична місія, як на мене».

Лариса Доліна

Джазова виконавиця та естрадна співачка виросла в Одесі. 1971 року в рідному місті розпочалася її музична кар’єра, після чого вона вирушила підкорювати Москву. Сьогодні Лариса Доліна – затятий прихильник путінської політики. Починаючи з 2014 року, активно підтримує незаконну анексію Криму, окупацію Донбасу, а тепер масове вбивство українців: «Гордість і трепет одночасно. Гордість за народ, який тут мешкає, відстоює, який вірить у те, що перемога буде за ними, за нами. За те, що стільки років відстоює себе, свою країну, волю. Без фашизму, без нацизму, геноциду. Ось що відчуваю. Волелюбні народи – і ми, і народ Донбасу. Неприйнятні в жодному вигляді диктат, нацизм, фашизм».

Про позбавлення звань та санкції

2015 року деякі депутати намагалися зареєструвати законопроект про позбавлення проросійських зірок звання «Народний артист України». Але, на думку Комітету Верховної Ради з правової політики та правосуддя, це суперечило Конституції. Лише у січні 2023 року депутатами Верховної Ради було зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури». Відомо, що у ньому розроблено механізм позбавлення нагород, почесних звань та пільг іноземних та українських культурних діячів, якщо:

  • суд визнав особу винною у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, у тому числі й у державній зраді;
  • було застосовано санкції відповідно до закону.

У 2022-му та 2023 роках РНБО* вже було введено низку санкцій (від 5 до 10 років) проти громадян, які підтримують війну або загрожують цілісності та безпеці України. До «чорного» списку потрапили артисти українського походження: Лоліта Мілявська, Ані Лорак, Таїсія Повалій, Лариса Доліна, Любов Успенська та інші. Відомі російські артистки та артисти: Ірина Аллєгрова, Олександр Буйнов, Володимир Пресняков, Михайло Шуфутинський, Юрій Лоза, Філіп Кіркоров, Микола Басков. До списку також потрапили популярні актори та ведучі: Дмитро Харатьян, Сергій Жигунов, Володимир Винокур, Сергій Сосєдов, Ангеліна Вовк, Євген Петросян та Леонід Якубович, режисер Андрій Кончаловський. А також особливо небезпечні пропагандисти війни: Микита Міхалков, Маргарита Симоньян та Володимир Соловйов.

*РНБО – Рада національної безпеки України.

Підготувала Анастасія Єпур

Джерела: starsaboutwar.in.ua, uk.wikipedia.org

ПОКИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР. Слідчі Служби безпеки України заочно повідомили Таїсії Повалій про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • частина 6 статті 111-1 (колабораційна діяльність);
  • стаття 436 (публічні заклики до агресивної війни);
  • частина 1 статті 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України).

Нове на сайті