Статті

Як не помилитись при виборі свіжої зелені: на що потрібно звернути увагу

Однак у супермаркетах і на базарах не завжди правильно її зберігають, тому вона може втратити свої корисні властивості. На що звертати увагу при покупці зелені?

Раніше ми розповідали, як повернути зелені свіжість і як її зберігати, щоб вона не в’янула – маленькі секрети.

Зелена цибуля

Пір’я зеленої цибулі мають бути яскраво вираженими, що вказує на соковитість та якість зелені. Якщо на пір’ї з’явилися сухі кінчики, це означає, що цибуля втрачає вологу. Жовті плями свідчать про ураження бактеріями або шкідливими мікроорганізмами.

Петрушка

Якщо петрушка не пахне або її запах неприємний, купувати її не можна. Відсутність запаху – ознака того, що рослину вирощували в хімічних умовах, а ось неприємний запах говорить про те, що петрушку потрібно взагалі утилізувати. Вона може завдати шкоди здоров’ю.

Кріп

Купуйте тільки той кріп, листя якого не втратило насичений зелений відтінок, залишається пружним і без слідів в’янення.

Щавель

Рекомендується вибирати щавель насиченого зеленого кольору з яскраво-зеленим листям. Воно має бути невеликим та пружним, з рівномірним забарвленням. Щавель не повинен мати сторонніх запахів. Якщо відчувається запах цвілі або вогкості, то такий щавель для споживання не годиться. Листя в жодному разі не має бути вологим.

Кінза і базилік

Вибрати свіжу кінзу не важко: досить переконатися, що пучок не в’ялий і не підгнилий. Базилік вибирають так само, однак колір листя у нього може бути зеленим, фіолетовим, коричневим та синім. Одні сорти базиліка смаком та ароматом нагадують лимон, інші – корицю, треті – чай, але у всіх смак завжди насичений.

Шпинат і листя салату

Листя зелені має бути соковитого зеленого кольору, а колір — дуже яскравим. Це свідчить про те, що вона потрапила на прилавок прямо від виробника, а не довго лежала на складі. До того ж соковитий колір зелені говорить про великий вміст вітаміну С.

Листя шпинату і салату мають трохи хрумтіти. Якщо при стисканні почуєте легкий хрускіт і тріск – продукт свіжий і був зібраний з грядки не пізніше 12 годин тому. Листя має бути без плям і цілим, тоді ви можете бути впевнені, що воно не оброблене хімічними препаратами проти шкідників.

Новое на сайте

  • Новини

20 років трудового стажу: на яку пенсію можна розраховувати в Україні

Навіть за 20 років офіційного стажу можна претендувати на пенсію, але її розмір та вік…

19/08/2025 17:59
  • Статті

Якщо зникла близька людина: як подати запит онлайн

Якщо ваша близька зникла, діяти потрібно швидко і правильно. Подати запит до Реєстру можна онлайн…

19/08/2025 16:59
  • Новини

Доплати до пенсії 65+: чотири категорії українців залишать без надбавки – хто у списку

Багато українських пенсіонерів очікують, що після досягнення 65-річного віку їхня пенсія зросте автоматично. Проте на…

19/08/2025 15:59
  • Новини

Не втратьте урожай волоських горіхів: прості правила для збору та зберігання

Волоські горіхи можуть втратити смак і аромат, якщо збирати їх неправильно або поспішати зі зберіганням.…

19/08/2025 15:36
  • Новини

Найсмачніший шоколадний торт за 15 хвилин: усього чотири інгредієнти і духовка не потрібна

Забудьте про довгі години на кухні – цей десерт готується швидше, ніж ви встигнете заварити…

19/08/2025 15:06
  • Новини

В Україні запровадили нову заборону: за що штрафуватимуть на 3332 гривні

Традиційне літнє заняття для багатьох українців може обернутися солідними штрафами. До чого варто бути готовим.

19/08/2025 14:41