Статті

Як не помилитись при виборі свіжої зелені: на що потрібно звернути увагу

Однак у супермаркетах і на базарах не завжди правильно її зберігають, тому вона може втратити свої корисні властивості. На що звертати увагу при покупці зелені?

Раніше ми розповідали, як повернути зелені свіжість і як її зберігати, щоб вона не в’янула – маленькі секрети.

Зелена цибуля

Пір’я зеленої цибулі мають бути яскраво вираженими, що вказує на соковитість та якість зелені. Якщо на пір’ї з’явилися сухі кінчики, це означає, що цибуля втрачає вологу. Жовті плями свідчать про ураження бактеріями або шкідливими мікроорганізмами.

Петрушка

Якщо петрушка не пахне або її запах неприємний, купувати її не можна. Відсутність запаху – ознака того, що рослину вирощували в хімічних умовах, а ось неприємний запах говорить про те, що петрушку потрібно взагалі утилізувати. Вона може завдати шкоди здоров’ю.

Кріп

Купуйте тільки той кріп, листя якого не втратило насичений зелений відтінок, залишається пружним і без слідів в’янення.

Щавель

Рекомендується вибирати щавель насиченого зеленого кольору з яскраво-зеленим листям. Воно має бути невеликим та пружним, з рівномірним забарвленням. Щавель не повинен мати сторонніх запахів. Якщо відчувається запах цвілі або вогкості, то такий щавель для споживання не годиться. Листя в жодному разі не має бути вологим.

Кінза і базилік

Вибрати свіжу кінзу не важко: досить переконатися, що пучок не в’ялий і не підгнилий. Базилік вибирають так само, однак колір листя у нього може бути зеленим, фіолетовим, коричневим та синім. Одні сорти базиліка смаком та ароматом нагадують лимон, інші – корицю, треті – чай, але у всіх смак завжди насичений.

Шпинат і листя салату

Листя зелені має бути соковитого зеленого кольору, а колір — дуже яскравим. Це свідчить про те, що вона потрапила на прилавок прямо від виробника, а не довго лежала на складі. До того ж соковитий колір зелені говорить про великий вміст вітаміну С.

Листя шпинату і салату мають трохи хрумтіти. Якщо при стисканні почуєте легкий хрускіт і тріск – продукт свіжий і був зібраний з грядки не пізніше 12 годин тому. Листя має бути без плям і цілим, тоді ви можете бути впевнені, що воно не оброблене хімічними препаратами проти шкідників.

Новое на сайте

  • Новини

6500 гривень цієї зими: хто гарантовано отримає виплату

Крім тисячі Зеленського, українці зможуть отримати ще одну допомогу у розмірі 6500 гривень. Розповідаємо хто…

19/11/2025 06:30
  • Новини

5 помилок при квашенні капусти: чому вона не виходить хрусткою і смачною

Квашена капуста — проста, недорога та дуже корисна заготівля, але інколи навіть досвідченим господиням вона…

19/11/2025 05:31
  • Новини

19 листопада погода погіршиться: які області першими відчують негоду

Атмосферні фронти накриють країну. Сніг, дощ і мороз: чого ще чекати Україні цієї середи?

18/11/2025 22:30
  • Новини

Магнітна буря завтра: космічна погода демонструє стабільність, але є нюанси

Спокійна доба попереду. Чому прогноз геомагнітної активності на 19 листопада тішить фахівців?

18/11/2025 21:30
  • Новини

Шість тисяч гривень щомісяця: кому держава підніме мінімальну пенсію

Соціальний бонус на постійній основі. Які категорії пенсіонерів отримають подвоєні виплати?

18/11/2025 20:30
  • Новини

100% смертність без лікування: в Україну повернулася страшна хвороба часів Першої світової

Війна дронів спричинила медичний колапс на фронті. Як затримка евакуації перетворює “звичайні” рани на смертельні?

18/11/2025 19:30