Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаРізнеЧим прославився святий Валентин

Чим прославився святий Валентин

Этот материал также доступен на русском языке
14 лютого у світі відзначають День святого Валентина, який є не лише святом закоханих, а й днем пам'яті святого.

Валентина шанують у всьому християнському світі, він вважається покровителем хворих на епілепсію та бджолярів. Ким же був святий Валентин, ім’я якого пов’язують із сучасним святом закоханих?

Що означали листи у вигляді червоних сердечок?

Якщо не зважати на вельми суперечливі легенди, про життя Валентина ніяких відомостей не зберіглося, відомо тільки, що він народився у III столітті в Римській імперії і був християнином. Тоді імператор Клавдій II забороняв своїм солдатам одружуватися, оскільки вважав, що це не дозволить їм повністю присвятити себе ратній справі. Але єпископ Валентин співчував закоханим і таємно вінчав їх, за що і постраждав.

За іншою легендою, святий Валентин був єпископом італійського міста Інтерамні. У ті часи християни зазнавали жорстоких переслідувань, і Валентина схопили і привели до імператора Клавдія II. Під час допиту він розповідав імператору про Христа і пропонував покаятися.

Клавдій II доручив освіченому чиновнику Астерію похитнути віру Валентина. Астерій пообіцяв Валентину свободу, якщо він іменем Христа зможе повернути зір його доньці. Після молитви дівчинка прозріла, а всі домочадці на чолі з Астерієм перейнялися ідеями християнства і прийняли таїнство хрещення. Дізнавшись про це, імператор наказав кинути всіх у в’язницю.

В ув’язненні Валентин, бажаючи підтримати приречених, посилав їм листи у вигляді червоних сердечок, що означали християнську любов. Зрештою, 14 лютого 269 року Валентина стратили і поховали на Фламінієвій дорозі, неподалік Риму.

Покровителем закоханих Валентин став у середні віки

Згодом Валентин Римський був канонізований як мученик, який постраждав за віру. Його мощі зберігалися в катакомбах і церкві Сан-Валентино в Римі, пізніше були перенесені до церкви Санта-Прасседе. У 496 році папа Геласій I оголосив 14 лютого днем святого Валентина, одночасно заборонивши популярне в народі язичницьке свято луперкалії*, яке відзначали 15 лютого.

У середні віки «біографія» святого Валентина поступово почала обростати легендами. Найпопулярнішою стала легенда про те, як Валентин таємно вінчав закоханих.

Однак насправді цього бути ніяк не могло, оскільки в християнстві обряд церковного вінчання з’явився лише наприкінці IV століття, тобто за сто років після страти Валентина.

У XVII столітті папа римський Павло VI скасував свято на честь святого Валентина. А вже 1969 року римсько-католицька церква взагалі вилучила ім’я Валентина із загальноримського календаря. Проте католицька церква продовжує визнавати Валентина в числі святих і відзначає його день пам’яті 14 лютого.

*Луперкалії – пастуше свято очищення та родючості на честь бога Луперка

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні