Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяУ чому сенс свята Стрітення Господнє та його традицій?

У чому сенс свята Стрітення Господнє та його традицій?

Этот материал также доступен на русском языке
Стрітення Господнє святкують 2 лютого за новоюліанським календарем і 15 лютого - за юліанським.

Православний церковний календар на лютий 2024 року: свята за новоюліанським та юліанським стилем

Стрітення Господнє – одне із двонадесятих, тобто головних свят церковного року. Церковнослов’янською «стрітення» означає «зустріч». Свято засновано на згадку про Зустріч, яка відбулася на сороковий день після Різдва Христового, описаного в Євангелії від Луки (Лк. 2:22–40). Цього дня Діва Марія і праведний Йосип Обручник принесли немовля Ісуса до Єрусалимського храму, щоб здійснити встановлену законом жертву подяки Богові за первістка. Немовля Ісуса зустрів у храмі праведний старець Симеон. Подія Стрітення відзначає кордон між Старим та Новим Завітами. Старий Завіт з його прообразами та обрядовими настановами відступає, поступившись місцем новозавітним звершенням.

Можна сказати, що Стрітення – це свято радісної зустрічі, яке завжди з нами. Адже зустріч кожного з нас із Богом відбувається щохвилини.

Спочатку це свято не мало цілком самостійного значення, воно було своєрідним «відданням» всього сорокаденного циклу свят, присвячених явленню у світ Сина Божого. Остаточне закріплення свята Стрітення у візантійському календарі відбулося у першій половині VI століття, після чого традиція його урочистого святкування поширилася у всьому християнському світі. Стрітення нагадує нам про наближення духовної весни, адже на цей період найчастіше припадає початок підготовчих тижнів до Великого посту.

Цього дня віруючі освячують в церкві свічки, які потім приносять в оселю. Що це за традиція? У чому сенс стрітенських свічок?

Звичай освячувати церковні свічки у свято Стрітення Господнього з’явився у Православній Церкві завдяки західній традиції, що виникла у XVII столітті. Святитель Петро Могила для виправлення «Требника» зокрема використовував римський требник, у якому докладно описувався чин ходи із запаленими світильниками. Цими ходами західна Церква свого часу намагалася відвернути жителів Риму від традиційних язичницьких свят. Освячення свічок здійснюється як знак освячення та очищення світу істинним Світлом Христового Євангелія. Принесені додому цього дня стрітенські свічки запалюють під час молитви.

Водночас Церква суворо застерігає від забобонного ставлення до свічок. Не можна надавати їм якогось магічного або чудодійного значення, адже свічка – це лише символ нашої молитви.

ДО ВІДОМА. Стрітення Господнє святкують 2 лютого за новоюліанським календарем і 15 лютого – за юліанським.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні