Статті

Що залишилося від наукової пенсії та чому вчених прирівняли до звичайних пенсіонерів

«Я отримала відповідь з Пенсійного фонду, відповідно до якої у період з жовтня 2000 року до жовтня 2017 року я отримувала наукову пенсію в розмірі 90% від зарплати. Чи дійсно може бути така різниця, адже пенсія за віком становить лише 55% від зарплати?

М.К., м. Полтава»

Наукова пенсія

Дійсно, наукові пенсії колись призначалися в розмірі до 90% від зарплати наукового працівника. Це було передбачено старою редакцією Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» № 1788-XII від 5 листопада 1991 року.

З часом такі пенсії почали призначати в менших розмірах – станом на 2014 рік новим пенсіонерам з числа науковців спеціальні пенсії призначалися в розмірі максимум 60% від зарплати.

А з 2016 року науковці, які планували вийти на пенсію, взагалі втратили право отримувати її на спеціальних умовах. З того часу науковці йдуть на заслужений відпочинок на загальних підставах, отримуючи звичайні пенсії за віком. Це передбачено вже оновленим Законом «Про наукову і науково-технічну діяльність» № 848-VIII від 26 листопада 2015 року.

Крім того, наукові пенсії, які вже були призначені раніше, як і у випадку з державними службовцями, давно припинили індексувати і перераховувати. Тому поступово багатьох наукових працівників почали переводити на звичайні пенсії за віком. Пенсії за віком, звісно, менш вигідні, але принаймні періодично підвищуються (зауважимо, що наукові пенсії з 1 липня 2023 року нарешті проіндексували, але це окрема тема).

Пенсія за віком

За старими правилами, основний розмір пенсії за віком дійсно мав би призначатися в розмірі 55% від заробітку. Це було передбачено Законом «Про пенсійне забезпечення» №1788-XII від 5 листопада 1991 року. Звісно, там були додаткові нюанси, але з того часу правила суттєво змінилися.

З 1 січня 2004 року набув чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 9 липня 2003 року. За цим законом розмір пенсії визначається на менш вигідних умовах.

Якщо казати спрощено, то скільки у вас стажу, то таким і буде відсоток пенсії від зарплати. Якщо стажу 30 років, то основний розмір пенсії буде складати приблизно 30% від зарплати. До того ж і формула визначення зарплати, м’яко кажучи, недосконала.

***

Тому, безперечно, спеціальні пенсії, зокрема, наукові, свого часу були набагато вигіднішими, ніж звичайні пенсії за віком. Але з часом для багатьох пенсіонерів умови стали однаковими і в певному сенсі, навпаки, погіршилися.

Метки: закон о пенсиях

Новое на сайте

  • Новини

Ніколи не викидайте бадилля від помідорів – воно ще знадобиться вам на городі

Ефективність народного засобу перевірена роками, тому помідорне бадилля давно цінується досвідченими дачниками. Розповідаємо в цьому…

18/05/2024 15:22
  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35