П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк молитися вдома, якщо немає можливості потрапити до храму

Як молитися вдома, якщо немає можливості потрапити до храму

Этот материал также доступен на русском языке
Молитися Богу можна скрізь, адже головна умова молитви – не місце, а стан душі.

Нині завдяки просвітницькій місії Православної Церкви, напевно, у світі вже немає такого куточка, де не було б православного храму або хоча б православної громади. Але навіть якщо людина опиняється в умовах віддаленого перебування від православного храму, це зовсім не означає, що їй нема де молитися Богові.

Молитися Богу можна скрізь, адже головна умова молитви – не місце, а стан душі. Храм лише допомагає душі налаштуватися на молитву.

По суті, громадське богослужіння тому і є важливішим, ніж приватна молитва, бо, перебуваючи в Церкві, ми з’єднуємо свою молитву з молитвою всієї громади – і тим самим вона посилюється.

Втім, дбаючи про віруючих людей і розуміючи їхнє прагнення до богослужіння, Церква пропонує їм певну подобу громадського богослужіння (принаймні за складом молитвослів’я).

В одній із богослужбових книг Православної Церкви – Часослові – є так званий Чин обідниці. Обідниця – це таке послідування, яке складається з молитвослів’я та піснеспівів, взятих з Літургії.

Однак у цьому послідуванні немає найголовнішого, що, власне, і робить Літургію Таїнством – освячення Святих Дарів та причастя ними. Через це обідницю можна здійснювати мирянам вдома в тих випадках, коли немає можливості відвідати православний храм і взяти участь у повноцінному богослужінні Літургії.

Але це зовсім не означає, що Літургія може бути замінена будь-яким іншим послідуванням. Долучення Святим Тілу і Крові Господа нашого Ісуса Христа, яке здійснюється лише за Літургією, не можна замінити нічим. Вищого і рятівнішого за це Таїнство немає нічого на світі.

І тому ми повинні намагатися шукати православний храм, щоб хоча б зрідка, наскільки це можливо, відвідувати його і брати участь у тих Таїнствах, які в ньому відбуваються. Адже без Таїнств, насамперед, без найголовнішого з них – Таїнства Євхаристії, в яких отримуємо можливість долучитися до Самого Бога і розділити Його Божественне життя, ми не зможемо успадкувати Блаженну Вічність, обіцяну Господом усім людям, хто любить Його.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні