Наприклад, особливе місце в українській культурі посідають голубці. І у кожному регіоні знайдеться свій традиційний рецепт.
Це унікальна страва на основі капустяного листя, млинця та фаршу родом із Радивилівського району Рівненської області. Рецепт належить жінці, яка мешкала у селі Перенятин ще в ті часи, коли село мало статус торговельного містечка. Тоді голубці з млинцями готувалися на Великдень та Різдво.
Капуста з тонким листям – 1 штука, фарш – 500 грамів, цибуля – 1 штука, морква – 1 штука, картопля – 1-2 штуки, молоко або вода – 1 склянка, яйце – 1 штука, борошно – 1 склянка, цукор – 1 столова ложка, лавровий лист – 3 штуки, томатний соус – 10 мілілітрів, сметана – 100 грамів, бульйон – 1 склянка, вершкове масло або смалець – для смаження, сіль, чорний перець і кріп – за смаком.
Капустяне листя пропарити в каструлі з водою, після кожен листочок розрізати навпіл. Цибулю та моркву очистити, нарізати і обсмажити, коли засмажка охолоне, додати її у фарш, поперчити, посолити і перемішати. У глибокій мисці вбити яйце, додати цукор і дрібку солі, влити молоко, борошно, масло, добре збити тісто і приготувати млинці. На дно глиняного посуду, чавунку або каструлі шарами викласти картопляні кружечки і листя капусти, змащені маслом або жиром. На листок капусти викласти млинець, зверху покласти фарш, щільно закрутити рулет і викласти в каструлю. Між рулетиками вставляти лаврове листя. Томат і сметану змішати, разом із бульйоном (можна підсоленою водою) залити в голубці і запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 30-45 хвилин. Подати голубці зі сметаною, зеленню або зі смаженими шкварками, якщо хочете пісні голубці, то змініть начинку і готуйте млинці тільки на воді.
Голубці з виноградного листя – одна з основних страв Одещини. Готують їх українці, болгари, молдовани і гагаузи. У начинку можуть додавати три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування. Наприклад, на півдні Одеської області голубці називають «сармале» (від турецького «sarmale», тобто «обмотувати») і готують страву зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі. Начинку готують із рису, свинячого фаршу, додають цибулю, моркву, зелень і тушкують в казані на слабкому вогні. А у болгарському селі Городнє голубці називаються «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису або булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.
Виноградне листя (можна замінити на капустяне) – 45 штук, цибуля – 1 штука, морква – 1 штука, помідор – 2 штуки, рис – 200 грамів, фарш – 500 грамів, сіль, спеції до фаршу, чорний перець, вода, рослинна олія – за смаком.
Виноградне листя промити, залити окропом на десять хвилин і злити воду. Дрібними кубиками нарізати цибулю та моркву. На великій тертці натерти помідори. Обсмажити цибулю з морквою на олії до напівм’якості. Додати фарш і обсмажувати 3-5 хвилин на помірному вогні. Влити сік натертих помідорів, додати промитий рис, сіль та спеції. Перемішати і тушкувати на повільному вогні 7-10 хвилин до вбирання рисом вологи. Виноградний лист укласти гладким боком на дошку і зрізати хвостик. Покласти начинку і туго згорнути. Викласти голубці в змащену олією форму для випікання. Залити водою, попередньо посоливши за смаком, щоб вона доходила до середини верхнього ряду. Накрити фольгою і відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Потім зняти фольгу, зменшити вогонь до 150 градусів і випікати ще 30 хвилин.
Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…
Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…
Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…
Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…
Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…
Використання перев'язувальних матеріалів, бинтів та ранозагоювальних засобів є важливою частиною медичної практики та першої допомоги.…