Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗемельний пай: що потрібно знати про спадкування, оренду та оформлення документів

Земельний пай: що потрібно знати про спадкування, оренду та оформлення документів

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся пенсіонер Микола Іванович з Одеси. Він розповів, що у його брата був земельний пай, який той передав в оренду на 40 років. Брат помер в 2015 році і в спадщину вступила донька брата, яка вже 30 років живе в Росії.

Читач запитує, чи може він оформити земельний пай на себе і чи може бути таке, що земельний пай після 2025 року відійде територіальній громаді?

Які права у спадкоємця?

Якщо донька прийняла спадщину, вона є спадкоємицею першої черги і земельний пай – її власність, навіть якщо вона проживає в іншому місті або країні. Відповідно до статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Таким чином, договір оренди земельного паю продовжує діяти, строк його триває і усі права і обов’язки, які були у орендодавця (вашого брата), перейшли до його спадкоємиці. Вона має право на володіння земельним паєм і переоформити його на себе ви не можете. Вона може земельний пай продати, подарувати, переоформити договір оренди.

Але не забувайте, що на цей пай є договір оренди на 40 років, тому буде діяти договір оренди.

Чи можна розірвати договір оренди?

Відповідно до частини 2 статті 651 Цивільного Кодексу (ЦК), договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Але це стосується доньки брата і того, кому вона здає в оренду земельний пай.

Хто може залишитися без землі?

Трапляється таке, коли Державний акт на землю на ім’я померлого видано, але кадастровий номер земельній ділянці не присвоєно. В такому випадку саме спадкоємець (донька брата) може замовити у землевпорядної організації виготовлення технічної документації з відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Зробити це потрібно до кінця 2024 року. Адже, згідно зі статтею 13 Закону № 899-IV*, у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована.

Кому строки подовжать?

За позовом, власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцю у разі пропуску строку для оформлення права власності на земельну ділянку з поважної причини суд може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення.

Ще раз зауважимо, що усі питання оренди та переоформлення стосуються доньки вашого брата (спадкоємиці) безпосередньо.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Закон «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» № 899-IV від 05.06.2003 (редакція від 31.03.2023)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні