Робити клізму можна не раніше, ніж за годину після їди. І хоча здається, що процедура ця абсолютно нешкідлива, вона має свої правила.
Розчин для клізми зазвичай готують із теплої кип’яченої води, проте лікар може призначити процедуру з лікарським засобом. Вода або розчин мають бути теплими, комфортної температури і в жодному разі не гарячими.
Для процедури вам знадобляться:
- клізмова груша для введення рідини у пряму кишку;
- рушник або клейонка під область тазу;
- вазелін для змащування наконечника клізми;
- мило та рушник для гігієнічних потреб.
Як правильно робити клізму?
- Наповніть клізму теплою водою, ляжте на бік, максимально підтягнувши ноги до живота.
- Змастіть наконечник клізми вазеліном і поступово введіть вміст груші у пряму кишку.
- Після введення води утримуйте її всередині протягом декількох хвилин.
Після цього ви можете сходити до туалету і очистити кишечник.
Будьте обережні: під час клізми можна травмувати стінку кишечника. Крім того, якщо ви введете в кишечник занадто багато рідини, це може призвести до його розтягнення та больових відчуттів.
Пам’ятайте, що самостійно клізму можна робити лише у разі потреби, тому що у людей із серцевою або нирковою недостатністю може порушитися електролітний баланс.
Крім того, може постраждати мікрофлора кишечника. Якщо у вас постійні запори, краще зверніться до лікаря.