П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи вся вода стає святою у свято Хрещення

Чи вся вода стає святою у свято Хрещення

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читача: "Стає вся вода святою на Хрещення чи тільки та, яку освятив священик? Вважається, що навіть вода із крана у цей день свята. Чи так це?"

Щоб відповісти на це питання, найправильнішим буде звернутися до чинопослідування великого освячення води на Хрещення (Богоявлення) і вникнути у зміст слів. У першому ж тропарі (співі) Церква закликає нас прийти і прийняти Духа премудрості, Духа розуму, Духа страху Божого Христа, що явився. Чи можна отримати ці дари, не бажаючи відвідати Церкву і виправдовуючи свою лінь тим, що вода свята і у водопроводі? Думаю, відповідь очевидна.

У чинопослідуванні також є слова, які багато хто інтерпретує на свій лад, а саме, що в цей день освячується вод природа, але ніде, зауважте, не говориться, що освячується всіх вод природа. Якщо ж припустити, що освячуються всі води і скрізь, у тому числі в місцях поганих і нечистих, то виникає запитання: хіба Святий Дух діє в нечистотах?

Традиція шанування святої води, набраної в день Богоявлення, відома з IV ст. Святитель Іоанн Златоуст у своїй промові на день Хрещення Господнього у 387 році сказав, що у свято Богоявлення всі, начерпавши води, приносять її додому і зберігають цілий рік, оскільки цього дня відбулося її освячення. Знову виникає запитання: невже ні в кого з давніх не було в хаті води, щоб її й вважати святою, а треба було черпати і приносити додому?

Якщо ж вникнути в усі молитви і особливі прохання в чині освячення води на Хрещення, стає зрозумілим, що святою, точніше освяченою, стає лише та вода, яку освятили з молитвослів’ям у Церкві або на річці.

Чи потрібно запастися на рік хрещенською водою? Кажуть, що її треба пити при недугах.

Кожен благочестивий християнин намагається зберігати хрещенську воду протягом року, вживаючи її натще, при цьому не потрібно набирати величезну кількість: можна додати трохи освяченої води в більшу посудину, і вся вона під дією благодаті стає хрещенською.

При недугах обов’язково з молитвою потрібно випити святої хрещенської води, адже в особливих проханнях молитви сказано, що хрещенська вода дається нам для того, щоб сокрушитися сатані під ногами нашими, щоб просвітитися нам просвітлення розуму і благочестя і завдяки дії Святого Духа здобути спасіння від гріхів, і заради зцілення душі та тіла.

Чи обов’язково пити воду у свято Хрещення? При цьому читаються якісь молитви?

У день Богоявлення всі молитви священиком уже сказано, і ми всі п’ємо святу хрещенську воду цілий день і не натще. В інші ж дні п’ємо тільки натще і з молитвою: «Господи Боже мій, нехай буде дар Твій святий і свята Твоя вода на залишення гріхів моїх, на просвіту мого розуму, на зміцнення душевних і тілесних сил моїх, на здоров’я душі й тіла мого, на підкорення пристрастей і недуг моїх за безмежною милістю Твоєю молитвами Твоя Матері та всіх святих Твоїх. Амінь».

Чи обов’язково освячувати свою оселю святою водою цього дня?

– Так, обов’язково! Адже в чинопослідуванні освячення вод Богоявлення є пряма вказівка: «на освячення домів».

Згадаємо, ті, хто дотримується новоюліанського календаря, вже відзначили Водохреще 6 січня. За юліанським календарем це свято відзначають 19 січня.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні