П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи варто переходити на пенсію померлого чоловіка

Чи варто переходити на пенсію померлого чоловіка

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читача: "У разі смерті одного з подружжя пенсіонерів чи має право друга половина перейти на пенсію померлого? Якщо так, то що потрібно для цього зробити?"

– Такий вид пенсії називається пенсією у зв’язку з втратою годувальника. Але в такому разі родич померлого годувальника може претендувати лише на частину пенсії чоловіка.

Якщо йдеться про громадянських людей, то пенсія у зв’язку з втратою годувальника зазвичай призначається у розмірі 50% від пенсії померлого. Тобто треба вирішувати, що вигідніше, отримувати свою пенсію за віком у повному обсязі чи замість своєї пенсії отримувати лише половину пенсії чоловіка або дружини.

Якщо йдеться, наприклад, про військові пенсії за втратою годувальника, то вони призначаються у розмірі від 30 до 70% від суми грошового забезпечення померлого і не можуть бути меншими за два прожиткові мінімуми (2361 грн. х 2 = 4722 грн.)

У Пенсійному фонді допоможуть прорахувати, як краще: залишатися на своїй пенсії чи перейти на пенсію за втратою годувальника. Якщо перехід робити невигідно, то вам у ньому просто відмовлять.

Перехід з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання відповідної заяви.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні