П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаСпоживачЧому навколо гречки такий ажіотаж і чим вона корисна

Чому навколо гречки такий ажіотаж і чим вона корисна

Этот материал также доступен на русском языке
Каші завжди були головним джерелом корисних речовин та іноді навіть замінювали хліб. Однією з найдорожчих круп була гречка, яка вважалася святковою стравою. 

Сьогодні гречка, як і раніше, залишається лідером серед круп, оскільки приносить найбільшу користь нашому організму.

Корисні властивості гречки

У гречці міститься найбільша кількість антиоксидантів і мінералів, її можна включати до складу будь-яких дієт, а через низький глікемічний індекс – вживати діабетикам.

Якщо гречку варити не надто довго, у ній збережуться флавоноїди та кверцитин, який є корисним для судин. Він зміцнює судинну стінку і має протизапальну дію, наприклад, при варикозі.

Крім того, у гречці міститься багато рослинного білка.

Чим різняться різні сорти гречки

Якщо говорити про різні сорти гречки, то кориснішою є зелена крупа, яка не пройшла теплову обробку. Її навіть можна пророщувати вдома тим, хто включає до раціону пророщені зерна. У 100 г зеленої крупи міститься денна норма вітамінів групи В і вітаміну Е.

Темна гречка піддавалася термічній обробці, тому менш корисна. Однак, якщо її запарювати, а не варити, то в ній збережеться набагато більше корисних речовин.

Із зеленої гречки краще готувати супи та молочні каші, оскільки вона має велику в’язкість.

А коричнева гречка відмінно підходить для гарнірів та пирогів. Крім того, її корисно додавати у котлети.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні