Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаГрошіСкільки потрібно грошей для дейтрейдингу?

Скільки потрібно грошей для дейтрейдингу?

Этот материал также доступен на русском языке
Теоретично мінімальний капітал для дейтрейдингу на форекс вважається 10 доларів, але це зовсім не означає, що з такою сумою можна почати заробляти.

Яким же насправді має бути стартовий капітал для трейдингу?

Що таке дейтрейдинг?

Інша назва дейтрейдингу — внутрішньоденна торгівля, при якій угоди здійснюються і закриваються протягом одного торгового дня без перенесення відкритих позицій на інший день

Який мінімальний капітал для денної торгівлі?

Сума грошей для денної торгівлі має бути адекватного розміру, щоб давати можливість купувати активи і зберігати купівельну спроможність якнайдовше.

Розглянемо з прикладу.

Припустимо, що мінімальна позиція дорівнює одному лоту або 100 акціям, і ви вибираєте активи вартістю до $100. Отже, ваш депозит повинен дозволяти вам регулярно купувати по 100 акцій. Помножуємо 100 акцій на $100 і отримуємо стартовий капітал у розмірі $10,000.

Тут треба б згадати про кредитне плече, яке пропонують брокерські фірми, але новачкам ми не рекомендуємо спочатку дивитися в цей бік — для недосвідчених трейдерів даний метод занадто ризикований.

Набагато важливіше зрозуміти одну річ — у вас завжди має бути запас у кілька тисяч доларів, щоб зберігати свою купівельну спроможність. До цього принципу додамо ще один — не ризикувати більше, ніж 2% капіталу доти, доки ви не почнете стабільно отримувати невеликий прибуток.

Оптимальна сума грошей для денної торгівлі

Досвідчені трейдери рекомендують починати щонайменше з $300. Якщо дотримуватися правил торгівлі та прописаного ризик-менеджменту, цього достатньо, щоб стабільно отримувати скромний прибуток. Можна звичайно спробувати і з меншою сумою, але навряд чи розмір одержуваного прибутку вас надихатиме і мотивуватиме продовжувати торгівлю.

Думки трейдерів-наставників з приводу торгівлі на демо рахунку розходяться, але є один істотний нюанс — початківців трейдерів найчастіше дисциплінує і впорядковує торгівля реальними грошима. Нехай спочатку прибутку буде небагато, але на старті найцінніше — практичний досвід складання диверсифікованого портфеля і вміння торгувати беззбитково. Тому фокус краще тримати на цьому, а потім уже збільшувати капітал для денної торгівлі.

Часто пишуть про те, що мінімальний стартовий депозит на Forex — $10, але за фактом дивіденди від цієї суми просто сміховинні. Варто почати хоча б із $100, але краще із $300.

З часом, коли депозит збільшиться з $1 000 доларів до 5 000, можна задуматися про те, щоб реалізувати кілька торгових стратегій і отримувати більш серйозний прибуток навіть при невеликих змінах котирувань.

Взагалі, незалежно від інструментів — чи то Форекс, фондовий ринок чи криптовалютний, розмежовуйте для себе два окремі поняття:

  • Одна справа — мати суму, щоб вчитися торгувати активом, а інша — сума для нормальної торгівлі, коли навички вже прокачані, і ви маєте стабільний невеликий дохід від торгівлі саме цим активом.
  • За великим рахунком, достатньо $100, щоб вчитися ставити стопи, створювати та закривати ордери. Найважливіше на старті — вчитися на сумах, які не шкода втратити. Надалі розмір депозиту залежатиме від того, який дохід ви хочете мати. Потрібно розуміти що не можна отримувати щомісяця $100, вкладаючи на старті лише один. Працює якраз навпаки.

Тому не варто звертати увагу на дуже низькі мінімальні внески, які публікують брокери. Вибирайте брокера, у якого стартова сума буде не надто високою, але й не надто низькою — це убезпечить ваші гроші. Є окремі брокери, які мають мінімальну суму депозиту від $1 000 — їх мета відсіяти дрібних трейдерів і отримати серйозних клієнтів.

Найефективніші стратегії дейтрейдингу

У дейтрейдингу розмір депозиту багато в чому залежить від того, які стратегії ви застосовуєте і на яких таймфреймах торгуєте:

  • На коротких таймфреймах вам потрібно мати більше, ніж трейдеру, який працює на довгих таймфреймах. Наприклад, скальпери, які торгують на найкоротших трамфреймах, мають найбільші витрати, а на більш довгих проміжках часу витрат може бути набагато менше. Якщо говорити про конкретні суми, то скальперам потрібно мати на рахунку від $50,000 до $100,000, які застрахують їх у випадку кількох збиткових угод поспіль.
  • Для свінг-трейдингу,  який є проміжним між дейтрейдингом та довгостроковим,  сума первісного капіталу може бути і меншою. Тут достатньо мати $30,000.
  • Якщо говорити про інші більш довгострокові види трейдингу та інвестування — чітко позначених сум  дотримуватися не обов’язково. Там більше працює все те саме правило — не ризикувати більш ніж 1-2% від депозиту, це дозволить підтримувати ризик-менеджмент на коректному рівні. На старті інвестування допустимо мінімальний депозит у сумі $1,000 – $2,000.

Математично легко розрахувати суму, коли ви знаєте, який актив за якою ціною хочете купити. Ви просто множите вартість однієї одиниці активу на кількість придбаних бумаг. Але як грамотний трейдер, ви не вкладатимете всю суму в акції лише однієї компанії. Бо знаєте про те, що ризики потрібно диверсифікувати. Використовуйте цю формулу розрахунку стартового капіталу задля однієї виду активу, а кількох.

Висновок

Кількість грошей для біржової торгівлі залежить в першу чергу від обраної стратегії. Той же дейтрейдинг підходить не всім, особливо є якщо є основна робота, маленькі діти та інше.

Незалежно від стратегії оптимальною сумою для старту може стати $1,000.

У будь-якому випадку ми рекомендуємо почитати спеціальну літературу або пройти попереднє безкоштовне навчання трейдингу. Це все для того, щоб зберегти купівельну спроможність — щоб збиткові угоди не вибивали з колії і у вас завжди був вибір у плані здійснення наступних угод.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні