Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк нараховується пенсія за втратою годувальника та що потрібно для її оформлення

Як нараховується пенсія за втратою годувальника та що потрібно для її оформлення

Этот материал также доступен на русском языке
Вид пенсії у разі смерті одного з подружжя називається пенсією у зв'язку із втратою годувальника, і він має свої особливості.

«Прошу відповісти на таке питання: в разі смерті одного із подружжя пенсіонерів, чи має право друга половина перейти на пенсію померлого? Якщо так, то що потрібно для цього зробити?

Валерій Усенко, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Нараховують лише частину

Такий вид пенсії називається пенсія у зв’язку з втратою годувальника. Але в такому разі родич померлого годувальника може претендувати лише на частину пенсії подружжя.

Якщо мова йде про цивільних громадян, то пенсія у зв’язку з втратою годувальника зазвичай призначається в розмірі 50% від пенсії померлого. Тобто треба вирішувати, що вигідніше, отримувати свою пенсію за віком в повному обсязі або замість своєї пенсії отримувати лише половину пенсії чоловіка або дружини.

Якщо мова, наприклад, про військові пенсії за втратою годувальника, то вони призначаються в розмірі від 30 до 70% від суми грошового забезпечення померлого і не можуть бути меншими, ніж два прожиткові мінімуми (тобто 2093 грн. х 2 = 4186 грн.).

Чому можуть відмовити у пенсії?

Якщо рішення не є очевидним, то в Пенсійному фонді допоможуть прорахувати, як краще: залишатися на власній пенсії або перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Перехід з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання відповідної заяви. Якщо перехід робити невигідно, то вам в ньому просто відмовлять.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні