Статті

Що робити, якщо не вистачає сили волі дотримуватися посту

Запитання читачки:

– У мене немає сили волі дотримуватися посту відносно їжі. Коли я не їм м’яса, стаю злою і роздратованою, грубою. Знаю, що головне в пості – не лише утримання від їжі, але більш поглиблений погляд у себе, намагання виправити з Божою допомогою щось у собі, та все ж… Я навіть готова відмовитися від перегляду телевізора під час посту, але не їсти м’ясо я не можу. Ну що мені робити, якщо я такий інвалід духовний? Я і молитовне правило регулярно читати не можу, непосильно… Нічого не можу робити регулярно. Іноді бувають думки, що Православ’я не для мене, але я не можу жити без Христа, без Причастя (нехай навіть воно нечасте).

Відповідає протоієрей Олександр Ілляшенко:

– Насамперед ми не повинні упокорюватися з тим, що ми є «духовними інвалідами», і визнавати цей стан як наш єдино можливий до кінця століття. Боротьба зі своїми пристрастями та слабкостями, по суті, і становить мету посту. А вийти на таку боротьбу і перемогти в ній можливо лише після регулярних і складних «тренувань» і, звичайно, з допомогою Божою.

Ви говорите про роздратованість. Але це стосується не тільки вас, це стосується багатьох людей – це досить часта реакція. Але роздратованість ця не з’являється від посту, а проявляється завдяки посту. Тобто це не щось, що приходить лише під час посту, а те, що є в нас завжди з тих чи інших причин. Просто завдяки деяким обмеженням цей гріх яскравіше проявляється. Саме одним із завдань посту є виявлення в собі тих чи інших гріхів і війна з ними. Марно боротися з бур’янами, відірвавши в них тільки листя, але залишивши в землі коріння – бур’ян проросте знову, а корінь за цей час ще більш зміцниться.

Не можна боротися з дратівливістю, «годувати» її м’ясом. Потрібно шукати її реальну причину і з нею боротися. Пост оголює наші «слабкі місця», дає нам виразніше їх побачити і відчути, і тому природною реакцією має бути не бажання знову «сховати» ці виразки, а докласти зусиль для того, щоб видалити їх назавжди.

Звичайно, це довгий і складний шлях, і починати його краще разом із досвідченим провідником – священиком, який підкаже, з чого саме вам слід цей шлях почати, обговорить результати перших кроків, підкаже, куди і як рухатися далі. Тому раджу вам піти у храм і обговорити питання про піст в особистій бесіді зі священиком, розповісти йому про ваші проблеми і запитати поради, як краще привчити себе до посту і подолати дратівливість і грубість.

ДО ВІДОМА. Триває Різдвяний піст. За новоюліанським календарем він триватиме до 24 грудня, за юліанським – до 6 грудня 2024 року.

Метки: православ’я Рождество церква

Новое на сайте

  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35
  • Новини

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Несподівана історія – Пенсійний фонд визнав свою помилку і почав повертати гроші пенсіонерам і робити…

18/05/2024 07:29
  • Новини

Свята та народні прикмети 18 травня – чому цього дня обов’язково печуть вівсяне печиво

18 травня в Україні відзначають День науки. Православні вшановують пам'ять мученика Феодота Анкірського і семи…

18/05/2024 06:27
  • Новини

Весь секрет у тісті: оладки вийдуть пишні та високі – ось як готують їх досвідчені господині

Оладки - це улюблена страва для сніданку, але не у всіх господинь виходить приготувати пишні…

18/05/2024 05:31