Статті

Нарахування пенсії: що непокоїть пенсіонерів?

До редакції вже вдруге звертається пенсіонер з Харкова Вадим Гушанський. Питань у пенсіонера багато, він прискіпливо ставиться до найдрібніших речей. Ми не стали зупинятися на абсолютно всіх запитаннях і аргументах, а виокремили лише ключові, на нашу думку, моменти.

Про оптимізацію зарплати

Цього разу наш читач сумнівається щодо правильності оптимізації заробітної плати. На його думку, Пенсійний фонд неправильно виключає з розрахунку зарплати «коронавірусні» місяці. Тож для початку нагадаємо, що таке оптимізація зарплати взагалі. Відповідно до статті 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року.

Далі закон дозволяє виключити із вже врахованого періоду зарплати найменш вигідні місяці. Саме цей процес і називають оптимізацією. В статті зазначено буквально наступне: «За вибором особи, яка звернулася по призначення пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу, за умови, що зазначені періоди в сумі складають не більш як 10 відсотків тривалості страхового стажу».

З цим питанням все більш-менш зрозуміло. В конкретному прикладі для обчислення пенсії врахована вся заробітна плата за період з 1 липня 2000 року до 31 березня 2022 року, тобто до моменту призначення пенсії. Оскільки заявник має 41 рік і 4 місяці стажу (496 місяців), то із зазначеного періоду було вилучено 49 найменш вигідних місяців підряд (з 1 лютого 2006 року по 28 лютого 2010 року). Це і є 10% від загального стажу.

Одразу зауважимо, що все це автоматично прораховується комп’ютерною програмою. При цьому оптимізація робиться за замовчуванням, хоча в законі і написано, що це відбувається тільки за бажанням особи. В будь-якому випадку оптимізація – це вигідно, і відмовлятися від неї безглуздо.

Про «коронавірусні» місяці

Після деяких змін в законодавстві статтю 40 згаданого закону кілька разів доповнювали. Тепер там зазначено, що додатково за бажанням особи з розрахунку зарплати можуть бути виключені періоди строкової військової служби, навчання, догляду за особою з інвалідністю, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Окрім цього, при розрахунку зарплати додатково можуть викреслити:

  • періоди роботи під час карантину, пов’язаного з коронавірусом (з початку встановлення карантину та після 6 місяців після його завершення);
  • періоди роботи під час воєнного стану (та протягом трьох календарних місяців після його припинення).

За таких обставин із розрахунку зарплати Вадима Веніаміновича додатково було вилучено ще 22 місяці за періоди роботи з березня 2020 року до березня 2022 року включно. Тобто за весь час карантину – з місяця його встановлення і до моменту призначення пенсії. Але найцікавіше, що кілька місяців з найбільшим коефіцієнтом зарплати комп’ютерна програма виключати не стала. Вибірково із зазначеного періоду були залишені кілька найбільш вигідних місяців – травень і серпень 2020 року та липень 2021 року.

Про невигідні періоди роботи та зміни в законі

Він звертає увагу, що доповнення щодо виключення «коронавірусних» місяців з’явилося в законі на підставі іншого закону, ухваленого лише 4 грудня 2020 року. Натомість карантин офіційно запроваджено в Україні 11 березня 2020 року. Тобто зміна відбулася заднім числом і виключення, як мінімум, періоду з березня по грудень 2020 року є незаконним і недоцільним. Пенсіонер вважає, що такий стан речей не поліпшує, а погіршує умови призначення його пенсії. На його думку, виключення «коронавірусних» місяців з розрахунку його зарплати є невигідним, бо у нього там була відносно непогана зарплата порівняно з іншими періодами трудової діяльності. Також він не розуміє, чому виключено «саме 22 місяці, а не, наприклад, 32, 45 або 59».

В грудні 2020 року Верховна Рада дійсно проголосувала за доповнення до статті 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». І тепер там зазначено, що додатково із зарплати можуть вилучатися періоди роботи з моменту запровадження карантину (з березня 2020 року) до його припинення. На нашу думку, це на диво дуже добре рішення влади. Під час карантину і тих самих бойових дій багато підприємств опинилися у простої, людям зменшували зарплату, фінансовий стан погіршився. Доповнення до закону дозволяє ці невигідні періоди додатково виключити із розрахунку. При цьому, якщо зарплата у людини залишилася гарною, то її не виключають. Це ми бачимо і на прикладі нашого читача. Місяці з найбільшими коефіцієнтами все-таки залишили. Тобто комп’ютерна програма підібрала оптимальну зарплату з усіх можливих варіантів. До того ж Вадим Веніамінович звернувся по призначення пенсії вже після ухвалених змін, тому вони і були застосовані.

Чому саме 22 місяці, а не більше? По-перше, з березня 2020 року до березня 2022 року всього минуло не більше 25 місяців. По-друге, з них лише 3 місяці виявилися з пристойним коефіцієнтом, які і залишилися в розрахунку з цього періоду. Тобто оптимізувати більшу кількість місяців фізично неможливо, а меншу – недоцільно. Хіба що пенсіонер зможе довести зворотнє і математично покаже, що його розрахунки кращі, ніж розрахунки комп’ютерної програми, яку використовують органи ПФУ.

***

Ми зі свого боку вважаємо дії Пенсійного фонду в цій ситуації здебільшого правильними. Якщо зробити розрахунок пенсії так, як пропонує заявник, то пенсія, імовірно, зменшиться. А от з чим можна точно погодитися, це з тим, що органи ПФУ не завжди можуть аргументовано довести свою точку зору і у своїх відповідях подекуди не відповідають на всі запитання, які ставлять громадяни. Для наочності і порівняння Вадим Веніамінович надав нам і свої листи до ПФУ і їх відповіді. ПФУ дійсно не дає вичерпні відповіді на всі поставлені запитання, хоча і запитання наш читач ставить подекуди дуже непрості.

Новое на сайте

  • Новини

Це підживлення з підручних засобів просто творить дива: огірки втомитеся збирати

Отримати рекордний урожай огірків можна не тільки, застосовуючи дорогі добрива. Хороший результат дає звичайнісінький настій…

19/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 20 травня: не обійдеться без погодних неприємностей

В Україні 20 травня у деяких регіонах очікується сильна хмарність. Завтра більше хмар – у…

19/05/2024 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48