Наприклад, на сніданок – гречка, на вечерю – вівсянка. Але щоб каша вийшла смачною, є свої тонкощі її приготування.
Вівсянка відома своєю загальнозміцнюючою дією. Вона корисна при лікуванні туберкульозу, відновленні хворих після легеневих захворювань, атеросклерозі, хворобах нирок, печінки. Незамінною є вівсянка і при кишкових захворюваннях, оскільки вона має потужну протизапальну властивість.
Для приготування вівсяної каші потрібно брати води втричі більше. Довести воду до кипіння, засипати пластівці, накрити кришкою і варити 5 хвилин на сильному вогні і 10 хвилин – на слабкому. Крім солі, у кашу бажано додати цукор – на 1 склянку вівсянки 1 чайну ложку. Смачно буде, якщо приготувати кашу в духовці у жароміцному посуді без кришки. Перед подачею каші потрібно дати настоятися 5 хвилин і покласти в неї шматочок вершкового масла.
Це найбагатша на крохмаль крупа. Вона містить мало клітковини, тому легко засвоюється і перетравлюється. Особливо корисною є рисова каша тим, хто має шлунково-кишкові або серцево-судинні захворювання.
Води взяти трохи менше, ніж для гречаної каші. Рис всипати в окріп і варити, щільно закривши каструлю кришкою. Професіонали радять варити кашу спочатку три хвилини на сильному вогні, чотири – на середньому, п’ять – на слабкому і ще десять хвилин просто дати їй настоятися.
Манка – рекордсмен за вмістом вітамінів та білка, але в ній мало клітковини і набагато менше солей та мінеральних речовин, ніж в інших кашах. І все одно вона дуже корисна. Манна каша добре діє на жовчний міхур та кишковий тракт, зміцнює кістки і нарощує м’язову масу.
Щоб каша була без грудок, крупу потрібно сипати у кипляче молоко тонким струмком – дві десертні ложки на склянку. При цьому безперервно помішуючи дві-три хвилини. Потім вогонь потрібно вимкнути, кашу перемішати ще раз і залишити настоятися. Цукор та ванілін – за смаком.
Кукурудза багата на крохмаль, у ній мало фосфору, кальцію, але достатньо заліза та вітаміну В. Кукурудзяна каша особливо корисна при гастриті, хворобах печінки, проблемах із серцево-судинною системою, подагрі. Ефективна при шкірних захворюваннях, благотворно впливає на зуби та кістки. Дослідження показали, що зерна кукурудзи гальмують зростання ракових клітин і мають омолоджувальні властивості.
Крупу бажано трохи підсушити в духовці. Воду закип’ятити, трохи підсолити і влити трохи олії (на склянку крупи необхідно півлітра води). Всипати тонким струмком крупу, весь час помішуючи. Накрити кришкою і варити на маленькому вогні 20-30 хвилин періодично помішуючи. За кілька хвилин до готовності у кашу додати шматочок вершкового масла.
Крупи багаті на калій, фосфор, залізо, а завдяки клітковині, що міститься в них, надзвичайно цінні для травлення. Також пшоняна каша покращує зір і зміцнює нервову систему.
Варяться обидві каші у підсоленій воді довго – 40-60 хвилин і бажано у чавунному казанку. Води береться в 2-2,5 раза більше, ніж крупи. І ту, і другу крупи перед варінням краще перебрати. Готову кашу зняти з вогню, покласти шматочок вершкового масла і дати настоятися під кришкою ще 5-10 хвилин.
Дізнайтеся також:
До редакції звернулася Марія Сологуб, яка має інвалідність ІІ групи. Вона повідомила, що з року…
Хочете отримати хороший урожай томатів і перцю? Варто підживити рослини простим розчином, який прискорить їх…
Це печиво в дитинстві любили абсолютно всі. Згадайте цей смак, приготувавши «Каштани» за простим рецептом.
Деякі українці мають право на додаткові доплати до пенсії за понаднормовий стаж. Хто та на…
Частина українців можуть зареєструватися на отримання нової грошової допомоги від благодійної організації. Потрібно заповнити онлайн-анкету.
Частину паперових пенсійних посвідчень можуть визнати недійсними. Хто не зможе скористатися пенсійним та з чим…