Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаМінімальна пенсія понад 6500 гривень та доплати: кому з українців встановлені такі...

Мінімальна пенсія понад 6500 гривень та доплати: кому з українців встановлені такі виплати

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні мінімальний розмір пенсії по інвалідності ІІ групи для чорнобильців становить.

“Прошу вас перевірити, чи вірно нараховано мою пенсію. Чому в роздруківці про розрахунок пенсії не вказана надбавка за вік 70-75 років?

Віктор Тимофійович, Київська область”

Кому нараховують незалежно від зарплати і стажу?

Одразу наголосимо, що у редакції немає повноважень перевіряти правильність обчислення пенсії. До того ж у нас немає доступу до вашої пенсійної справи – лише ваш короткий лист, до якого додається роздруківка з Пенсійного фонду. На цій підставі можемо зробити тільки деякі припущення і показати механізм розрахунку пенсії. Сподіваємося, що цей приклад буде цікавий й іншим читачам.

Отже, з доданого документу нам стало відомо, що ви отримуєте пенсію по інвалідності ІІ групи відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Судячи з усього, ви не є безпосереднім ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС, однак маєте статус потерпілого від Чорнобильської катастрофи 1 категорії. В такому випадку пенсія обчислюється незалежно від зарплати і наявного стажу у фіксованих розмірах. За таких обставин визначити її загальний розмір доволі легко – це лише справа техніки.

Скільки мають додати до пенсії?

Відповідно до зазначеного закону, в усіх випадках розмір пенсії по інвалідності ІІ групи, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання в результаті Чорнобильської катастрофи, не може бути нижчим, ніж 4800 гривень. Відповідні зміни до закону були внесені в 2021 році. Після інших додаткових змін в законодавстві цей розмір також проіндексували з 1 березня 2022 року на 14% і з 1 березня 2023 року ще на 19,7%. Отже, сьогодні мінімальний розмір пенсії по інвалідності ІІ групи для чорнобильців становить 6549,98 гривні (4800 х 1,14 х 1,197).

При цьому загальний розмір пенсії складає 7895,56 гривні, в тому числі:

  • пенсія по інвалідності – 6549,98 гривні;

  • додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи – 227,76 гривні;

  • пенсія за особливі заслуги перед Україною – 481,39 гривні;

  • підвищення дітям війни – 66,43 гривні;

  • компенсаційна виплата 80-річним – 570 гривень.

Як доплачують за вік?

Звертаємо увагу, що надбавка за вік вам встановлена. Враховуючи, що вам вже виповнився 81 рік, то до пенсії встановлена компенсація в розмірі 570 гривень. Коли вам було 79 років, то до пенсії встановлювалася щомісячна компенсація в розмірі 456 гривень (що встановлюється особам у віці 75-79 років). Коли у серпні минулого року вам виповнилося 80 років, то замість цієї суми встановили доплату в розмірі 570 гривень. Тобто вікова надбавка фактично збільшилася на 114 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні