Статті

Як Святий Миколай допомагав людям

Протягом життя Миколай зробив багато добрих справ – допомагав бідним, дарував дітям іграшки, хворим приносив ліки. Після смерті мощі Миколая збереглися нетлінними, і його визнали святим. До речі, 866 року на честь Миколая був хрещений перший князь-християнин — київський князь Аскольд. Над його могилою у Києві княгиня Ольга збудувала першу Миколаївську церкву.

ДОПОМІГ ЗАКОХАНИМ

Миколай народився у багатій сім’ї, та його батьки рано померли. Він займався різними науками, багато читав і дуже рідко залишав будинок. Одного разу його слуга розповів йому, що одна бідна дівчина, яка живе в місті, не може вийти заміж за свого коханого, оскільки його батьки дуже багаті, а в неї немає приданого. Миколая зворушила ця історія — він подумав, що в нього є гроші, які йому не так уже й потрібні, а поруч страждають бідні люди. Миколай взяв необхідну суму і вночі таємно пробрався до будинку дівчини. Намагаючись залишитися непоміченим, він кинув пакунок із грошима у відчинене вікно її будинку. А ранком містом пройшла чутка, що закоханим допоміг ангел, що спустився з небес. З цього моменту Миколай став допомагати всім, хто потребував допомоги.

ВОСКРЕСИВ НЕМОВЛЯ, ЯКЕ ПОТОНУЛО

У Софійському соборі у Києві знаходиться чудотворна ікона святого Миколая, з якою пов’язана давня легенда. У 1087 році чоловік і дружина з немовлям попливли по Дніпру у Вишгород поклонитися мощам Бориса та Гліба. На зворотному шляху дружина заснула і випустила дитину в річку. Хлопчик потонув, і батьки почали плакати і дорікати святому Миколаю, що він не врятував їхню дитину. Рано-вранці наступного дня, коли воротар відкрив Софійський собор, він почув на хорах дитячий плач. Під іконою Миколая лежало немовля — зовсім мокре, але живе і неушкоджене. З того часу ця ікона отримала назву Микола Мокрий. Вона вважається одним із найдавніших зображень святого Миколая в Стародавній Русі.

ПОВЕРНУВ ЮНАКА ЗІ САРАЦИНСЬКОГО ПОЛОНУ

У давнину мешкав селянин, який дуже шанував святого Миколая і завжди святкував дні його пам’яті. Якось на село напали сарацини і захопили в полон сина селянина. Юнака продали князю на службу. Селянин від горя впав у депресію і навіть перестав ходити до церкви. Проте рідний брат змусив його піти та помолитися святому, а після повернення влаштувати обід для рідних та сусідів.

У розпал обіду селянин раптом почув радісний гавкіт собак, яким вони зазвичай зустрічали його сина. Він вийшов надвір і обімлів: посеред двору в сарацинському одязі з повним келихом вина в руках стояв його син. На всі розпитування юнак відповідав, що пам’ятає тільки, як перед ним з’явився старець із сивою бородою, а потім його щось підняло в повітря і він опинився на подвір’ї батьківського будинку.

Змусив розбійників повернути награбоване

Одного разу варвари напали на християнське поселення, і один із грабіжників побачив ікону святого Миколая. Полонені християни пояснили, що це образ уславленого чудотворця. Повернувшись до Африки, варвар поставив ікону у своїй оселі, щоб святий охороняв його майно. Коли варвар був відсутній, до його будинку забралися злодії і забрали все, що знаходилося в будинку, крім ікони. Повернувшись додому, варвар пригрозив спалити ікону, якщо майно не знайдеться.

Коли злодії зібралися ділити видобуток, їм з’явився Миколай і спитав: «Навіщо ви вкрали майно, яке було доручено мені на збереження? Якщо ви не повернете його, будете ганебно страчені». На запитання грабіжників, яке право він має так з ними говорити, Микола відповів: «Я Микола, раб Господа мого Ісуса Христа». Розбійники, почувши ім’я святого, повернули все, що вкрали, а потім розкаялися у колишніх гріхах. Варвар же збудував церкву на честь святителя Миколая, ім’я якого відтоді стало відоме у Північній Африці.

Як виглядав святий Миколай?

У 1953 році були розкриті мощі святого Миколая і вчені з лабораторії лицьової анатомії при університеті Ліверпуля відновили його образ.

За допомогою комп’ютерної реконструкції було створено тривимірний портрет святого, який називають найточнішим.

У Миколая були карі очі, ніс, що неправильно зрісся після перелому, трохи асиметричний і випнуте підборіддя. Крім того, святий був невисокий на зріст — близько 170 сантиметрів.

*Приходи мають два роки, щоб остаточно перейти на новий календар. Тому в деяких храмах свята все ще можуть відзначатись як раніше.

Молитва святому Миколаю

О всесвятий Миколаю, угоднику великий Господній, щирий наш заступнику і всюди у скорботах скорий помічнику! Допоможи мені, грішному й лінивому, в нинішньому цьому житті, вблагай Господа Бога дарувати мені відпущення всіх моїх гріхів, що їх я вчинив від юності моєї, у всьому житті моєму, ділом, словом, помислом і всіма моїми почуттями: і при відході душі моєї, поможи мені, окаянному, благай Господа Бога, Творця всіх творінь, визволити мене від повітряних митарств і вічної муки, щоб я завжди славив Отця, і Сина, і Святого Духа і твоє милостиве заступництво, нині , і завжди, і на віки віків. Амінь..

Метки: праздник церква

Новое на сайте

  • Новини

Названі найкорисніші солодощі: можна їсти хоч щодня без шкоди здоров’ю

Для людей, які намагаються схуднути або дотримуються здорового харчування, важливо споживати корисну їжу, яка не…

07/09/2024 23:17
  • Статті

Яку підлогу краще вибрати в коридор?

Коридор — це перше приміщення, яке зустрічає гостей у вашому домі. Підлога в коридорі піддається…

07/09/2024 22:57
  • Новини

Досвідчені овочівники зберігають картоплю тільки так: не гниє і лежить до весни

Щоб картопля та інші овочі добре зберігалися, потрібно дотримуватись певних правил. Зразу скажемо, що нічого…

07/09/2024 22:34
  • Новини

Погода в Україні на неділю, 8 вересня

8 вересня в Україні ще не буде дощу, але осіння погода наближається.

07/09/2024 21:52
  • Статті

Чому у літньому віці рекомендується пити якісну воду?

У будь-якому віці необхідно правильно харчуватися та підтримувати питний режим. Але особливо важливо дотримуватися цих…

07/09/2024 21:40
  • Новини

Магнітні бурі на неділю, 8 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

07/09/2024 20:51