Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк Святий Миколай допомагав людям

Як Святий Миколай допомагав людям

Этот материал также доступен на русском языке
Цього року ті християни, які перейшли на новоюліанський календар, День Святого Миколая святкуватимуть 6 грудня (за юліанським – 19 грудня*). У народі святого називають Угодником чи Чудотворцем. Чим же прославився Святий Миколай?

Протягом життя Миколай зробив багато добрих справ – допомагав бідним, дарував дітям іграшки, хворим приносив ліки. Після смерті мощі Миколая збереглися нетлінними, і його визнали святим. До речі, 866 року на честь Миколая був хрещений перший князь-християнин — київський князь Аскольд. Над його могилою у Києві княгиня Ольга збудувала першу Миколаївську церкву.

ДОПОМІГ ЗАКОХАНИМ

Миколай народився у багатій сім’ї, та його батьки рано померли. Він займався різними науками, багато читав і дуже рідко залишав будинок. Одного разу його слуга розповів йому, що одна бідна дівчина, яка живе в місті, не може вийти заміж за свого коханого, оскільки його батьки дуже багаті, а в неї немає приданого. Миколая зворушила ця історія — він подумав, що в нього є гроші, які йому не так уже й потрібні, а поруч страждають бідні люди. Миколай взяв необхідну суму і вночі таємно пробрався до будинку дівчини. Намагаючись залишитися непоміченим, він кинув пакунок із грошима у відчинене вікно її будинку. А ранком містом пройшла чутка, що закоханим допоміг ангел, що спустився з небес. З цього моменту Миколай став допомагати всім, хто потребував допомоги.

ВОСКРЕСИВ НЕМОВЛЯ, ЯКЕ ПОТОНУЛО

У Софійському соборі у Києві знаходиться чудотворна ікона святого Миколая, з якою пов’язана давня легенда. У 1087 році чоловік і дружина з немовлям попливли по Дніпру у Вишгород поклонитися мощам Бориса та Гліба. На зворотному шляху дружина заснула і випустила дитину в річку. Хлопчик потонув, і батьки почали плакати і дорікати святому Миколаю, що він не врятував їхню дитину. Рано-вранці наступного дня, коли воротар відкрив Софійський собор, він почув на хорах дитячий плач. Під іконою Миколая лежало немовля — зовсім мокре, але живе і неушкоджене. З того часу ця ікона отримала назву Микола Мокрий. Вона вважається одним із найдавніших зображень святого Миколая в Стародавній Русі.

ПОВЕРНУВ ЮНАКА ЗІ САРАЦИНСЬКОГО ПОЛОНУ

У давнину мешкав селянин, який дуже шанував святого Миколая і завжди святкував дні його пам’яті. Якось на село напали сарацини і захопили в полон сина селянина. Юнака продали князю на службу. Селянин від горя впав у депресію і навіть перестав ходити до церкви. Проте рідний брат змусив його піти та помолитися святому, а після повернення влаштувати обід для рідних та сусідів.

У розпал обіду селянин раптом почув радісний гавкіт собак, яким вони зазвичай зустрічали його сина. Він вийшов надвір і обімлів: посеред двору в сарацинському одязі з повним келихом вина в руках стояв його син. На всі розпитування юнак відповідав, що пам’ятає тільки, як перед ним з’явився старець із сивою бородою, а потім його щось підняло в повітря і він опинився на подвір’ї батьківського будинку.

Змусив розбійників повернути награбоване

Одного разу варвари напали на християнське поселення, і один із грабіжників побачив ікону святого Миколая. Полонені християни пояснили, що це образ уславленого чудотворця. Повернувшись до Африки, варвар поставив ікону у своїй оселі, щоб святий охороняв його майно. Коли варвар був відсутній, до його будинку забралися злодії і забрали все, що знаходилося в будинку, крім ікони. Повернувшись додому, варвар пригрозив спалити ікону, якщо майно не знайдеться.

Коли злодії зібралися ділити видобуток, їм з’явився Миколай і спитав: «Навіщо ви вкрали майно, яке було доручено мені на збереження? Якщо ви не повернете його, будете ганебно страчені». На запитання грабіжників, яке право він має так з ними говорити, Микола відповів: «Я Микола, раб Господа мого Ісуса Христа». Розбійники, почувши ім’я святого, повернули все, що вкрали, а потім розкаялися у колишніх гріхах. Варвар же збудував церкву на честь святителя Миколая, ім’я якого відтоді стало відоме у Північній Африці.

Як виглядав святий Миколай?

У 1953 році були розкриті мощі святого Миколая і вчені з лабораторії лицьової анатомії при університеті Ліверпуля відновили його образ.

За допомогою комп’ютерної реконструкції було створено тривимірний портрет святого, який називають найточнішим.

У Миколая були карі очі, ніс, що неправильно зрісся після перелому, трохи асиметричний і випнуте підборіддя. Крім того, святий був невисокий на зріст — близько 170 сантиметрів.

*Приходи мають два роки, щоб остаточно перейти на новий календар. Тому в деяких храмах свята все ще можуть відзначатись як раніше.

Молитва святому Миколаю

О всесвятий Миколаю, угоднику великий Господній, щирий наш заступнику і всюди у скорботах скорий помічнику! Допоможи мені, грішному й лінивому, в нинішньому цьому житті, вблагай Господа Бога дарувати мені відпущення всіх моїх гріхів, що їх я вчинив від юності моєї, у всьому житті моєму, ділом, словом, помислом і всіма моїми почуттями: і при відході душі моєї, поможи мені, окаянному, благай Господа Бога, Творця всіх творінь, визволити мене від повітряних митарств і вічної муки, щоб я завжди славив Отця, і Сина, і Святого Духа і твоє милостиве заступництво, нині , і завжди, і на віки віків. Амінь..

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні