П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯкщо не вистачає грошей на оплату комуналки, можна оформити субсидію: як це...

Якщо не вистачає грошей на оплату комуналки, можна оформити субсидію: як це зробити

Этот материал также доступен на русском языке
Почався опалювальний сезон, і платіжки за комунальні послуги, які ми отримаємо в грудні, у багатьох значно зростуть. І якщо сім’я не спроможна оплатити їх повністю, можна звернутися по субсидію.

Але чи нададуть допомогу, якщо є борги за комунальні послуги або площа будинку більша за норму, на яку призначається субсидія? Сьогодні відповімо на ці та інші запитання.

 Чи є борги перешкодою для оформлення субсидії?

Субсидія не призначається, якщо людина має прострочену (понад три місяці) заборгованість по оплаті комунальних послуг на загальну суму понад 680 гривень. Але і за наявності боргу є три варіанти, коли все ж можуть нарахувати допомогу.

  1. Якщо сплатити борг протягом двох місяців після початку опалювального сезону, тобто майже до кінця грудня, допомогу призначать «заднім числом» – з початку опалювального періоду.
  2. Якщо ви не маєте можливості сплатити борг за комунальні послуги, то з підприємством, якому ви винні гроші, можна скласти договір про реструктуризацію (оплату частинами) заборгованості. Потім копію цього договору треба надати до ПФУ разом із заявою про призначення субсидії. В такому разі допомогу призначать з місяця звернення.
  3. Після відмови у призначенні житлової субсидії через наявність боргів за комунальні послуги ви можете звернутися з новою заявою про призначення субсидії на ті послуги, вказавши їх перелік, за якими заборгованість з оплати відсутня.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Субсидію не призначать, якщо є борги з виплати аліментів строком понад три місяці і неплатник включений до Єдиного реєстру боржників.

Як розрахують субсидію, якщо члени родини не мешкають в житлі, але є зареєстрованими?

Якщо члени сім’ї, які зареєстровані, але фактично не проживають за вказаною адресою, нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце свого проживання, тоді дохід таких членів сім’ї при розрахунку субсидії не враховується.

Крім того, субсидію нарахують і тим домогосподарствам, в яких члени родини перебувають за кордоном. Діяти це правило буде протягом періоду воєнного стану в Україні й двох місяців після його припинення. При цьому соціальні норми на таких осіб не розраховуються.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи і за місцем її фактичного проживання.

Хто може отримати більшу субсидію?

Соціальну норму житла, в межах якої надається субсидія на оплату послуг постачання та розподілу природного газу для індивідуального опалення, встановлено у розмірі 13,65 квадратного метра опалюваної площі на одну особу і додатково 35,22 квадратного метра на домогосподарство. Але якщо в складі домогосподарства лише непрацездатні особи, то за їхньою заявою нормативи площі житла можуть бути збільшені на 30 відсотків. Це так звана понаднормова площа. На неї при оформленні субсидії можуть розраховувати непрацездатні непрацюючі особи, які проживають самі, а саме:

  • неповнолітні;
  • ті, хто отримують пенсію за віком, за втратою годувальника або інвалідністю, пенсію за вислугою років;
  • особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю;
  • особи, які не мають права на пенсію, та особи з інвалідністю;
  • непрацюючі особи, які досягли загального пенсійного віку, але не набули права на пенсійну виплату.

Наприклад, подружжя пенсіонерів саме мешкає в приватному будинку з опалювальною площею 105 квадратних метрів. За нормою, субсидію їм призначать на площу 62,52 квадратного метра: 13,65 х 2 + 35,22, де 13,65 – кількість квадратних метрів на одну особу; 2 – кількість людей, зареєстрованих в домогосподарстві; 35,22 – квадратні метри, які додаються на домогосподарство. Але, за бажанням, якщо це вказати в заяві, пенсіонери можуть отримати субсидію на понаднормову площу – 81,28 квадратного метра: 62,52 + 30%.

Якщо систему опалення зруйновано, як призначать допомогу?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року, в зоні бойових дій або на деокупованих територіях особи, житло яких постраждало від обстрілів, можуть отримувати субсидію. Нараховуватися виплати будуть за використання побутових електроприладів для обігрівання житлових приміщень. Застосовуватимуться соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.

Субсидія на придбання дров і вугілля зросла. Що робити, якщо допомогу вже оформили?

Уряд ухвалив постанову, що передбачає збільшення субсидії на придбання дров та вугілля. До цього часу максимальний розмір допомоги становив 6 973 гривні на домогосподарство на рік. З урахуванням нового підходу, сукупний обсяг фінансової підтримки на одне домогосподарство може досягати 16 234 гривень.

Таким чином, нормативи для опалення житлового приміщення збільшаться і становитимуть для надання субсидії:

  • на вугілля – 2,23 тонни;
  • на дрова – 7,41 тонни.

Розмір субсидії на придбання твердого пічного палива розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від доходів родини: що менші доходи, то більшу частину витрат на паливо, в межах нормативу, оплатять держава і міжнародні партнери.

Звертаємо увагу, що для перерахунку розміру субсидії на тверде пічне побутове паливо в поточному році НЕ потрібно спеціально звертатися до Пенсійного фонду.

Якщо вашій родині вже призначено житлово-комунальну субсидію на придбання твердого пічного палива, – вам перерахують її розмір автоматично. Але вам необхідно надати згоду Пенсійному фонду на передання ваших даних міжнародному донору для оплати вам підвищеного розміру підтримки. Згоду можна надати:

  • у відповідь на смс-повідомлення, яке надійде родинам, що вже отримують субсидії на тверде пічне паливо;
  • через електронний кабінет ПФУ;
  • звернувшись особисто до вашого відділення ПФУ.

Якщо субсидію ще не призначено, але ви потребуєте допомоги – необхідно звернутися по неї до ПФУ і подати відповідну заяву. Якщо у вас виникли запитання, телефонуйте на «гарячу лінію» Пенсійного фонду за номером 0 (800) 503-753.

Підготувала Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні