П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачСтаньте мудрішіми за шахраїв - обдуріть або збийте їх з пантелику самі

Станьте мудрішіми за шахраїв – обдуріть або збийте їх з пантелику самі

Этот материал также доступен на русском языке
Ми знову повертаємось до теми шахрайства, бо вона не втрачає актуальності. В умовах війни шахраї продовжують вишукувати нові шляхи видурювання грошей у громадян. Отже, треба бути насторожі.

Телефонне вимагання

Це коли шахраї телефонують від імені працівника служби безпеки банку і повідомляють, що з вашого рахунку (картки) намагаються зняти кошти. У таких розмовах вони можуть запевняти, що сторонні особи отримали доступ до вашого рахунку і от-от привласнять ваші кошти. В таких умовах людина починає нервувати, у неї відключається критичне мислення і вона стає більш схильною до розголошення секретних даних про свої картки та рахунки.

Припиніть розмову, якщо:

  • запитують термін дії картки, тризначний номер на звороті картки, паролі, коди банків та мобільних операторів, пін-код до картки;
  • керують у телефонній розмові вашими діями (просять зробити переказ коштів, зняти готівку, встановити програму на ваш телефон тощо);
  • просять сфотографувати і переслати фото платіжної картки;
  • лякають, що ваша картка заблокована, а злочинці зламали рахунок;
  • просять перейти за посиланням і зазначити всі персональні дані та реквізити платіжної картки.

Неважливо, яка сталася ситуація, працівники банку, НБУ, правоохоронних органів або будь-якої іншої установи ніколи не попросять вас виконати подібні дії.

Що робити?

Якщо телефонує, так би мовити, працівник банку, скажіть, що ви зараз самостійно перетелефонуєте на офіційний номер банку, зазначений на звороті вашої платіжної картки. Шахраї розмову, скоріше за все, не продовжуватимуть, а в банку не підтвердять загрозу вашому рахунку.

Фейкові смс-повідомлення

Шахраї розсилають смс-повідомлення про виклик до суду від адресата «SUDpovistka». Наприклад, ви можете отримати електронний лист, схожий на лист із банку, з проханням підтвердити номер банківського рахунку. Такі повідомлення містять скорочене посилання на шахрайський сайт. Цей сайт імітує сторінку входу до системи «Електронний суд», де користувачеві пропонують авторизуватися за допомогою месенджера в «Телеграмі», а саме ввести номер телефону та код, який буде надіслано в «Телеграм». Після введення цієї інформації вона автоматично стає відома шахраям, внаслідок цього аферистам вдається отримати доступ до месенджера користувача.

Коли шахраї отримують доступ до акаунтів (в «Вайбері», «Фейсбуці», «Телеграмі»), вони змінюють ваші паролі, далі від вашого імені розсилають вашим знайомим повідомлення з проханням позичити гроші.

Що робити?

Не кваптеся переходити за посиланнями, навіть якщо вони надійшли в листі від знайомого. Пам’ятайте, шахраї могли отримати доступ до його сторінки в соцмережі. Спершу зателефонуйте йому та запитайте, чи справді це посилання від нього.

Якщо вберегтися все ж не вдалося

Якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно заблокуйте картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу, зателефонувавши до банку за номером, зазначеним на звороті вашої картки. Заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ або повідомте про ваш випадок за номером телефону 0 (800) 505-170.

Підготовлено за даними проекту департаменту кіберполіції «ШахрайГудбай»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні