Статті

Маленькі, але важливі хитрощі: як правильно зберігати сухі гриби, щоб залишилися смачними та ароматними

Невелика кількість сушених грибів урізноманітнить будь-яку страву: від ранкового омлету до звичного борщу. З сушених грибів готують ароматні літні супи, рагу та соуси навіть холодною зимою.

А при правильному зберіганні вони добре збережуться довго-довго.

Як уникнути псування сухих грибів

Сухі гриби – зовсім не нешкідливий продукт, як думають багато хто. При неправильному зберіганні вони можуть стати отруйними.

Щоб уникнути отруєння, треба регулярно оглядати сухі гриби, щоб виявити зіпсовані. Про псування свідчить

  • почорніння плодів,
  • цвіль,
  • гнильний запах,
  • пошкодження комахами (личинки на плодах та в упаковці).

У чому краще зберігати гриби

  • Добре зберігати гриби в тканинних мішечках. Вони мають бути виготовлені з натуральної тканини. Такі мішечки добре пропускають повітря, тому гриби залишаться сухими і не запліснявіють, але є мінуси: у тканинних мішках гриби швидше втрачають аромат, там часто заводяться жучки та мошки. Щоб цього не сталося, мішки потрібно прокип’ятити у міцному сольовому розчині, а потім висушити.
  • Якщо ви сушили гриби на мотузці або волосіні, можна залишити їх у такому вигляді, не знімаючи, і обернути тканиною або марлею, також обробленою сольовим розчином.
  • Паперові пакети, як і тканинні мішки, добре пропускають повітря, але не утримують запахи грибів і не захищають їх від сторонніх ароматів.
  • Якщо плануєте зберігати гриби довше, а використовувати рідше, помістіть сушені гриби в задню частину шафи у скляній або керамічній герметичній тарі. Сушені гриби, як і їх повністю гідратовані аналоги, дуже чутливі до світла та вологи. Найкраще зберігати сушені гриби у темряві.

Від зіпсованих грибів слід позбавлятися без жалю

Відсирелі гриби необхідно повторно просушити.

Не варто поспішати викидати пересушені екземпляри. Їх можна перемолоти в кавомолці і використовувати ароматний порошок як приправу до перших і других страв.

Новое на сайте

  • Новини

Перевірено городниками: які сорти буряка найкраще підходять для України?

Буряк — незамінний інгредієнт традиційної української кухні та важлива культура для кожного городу. Щоб отримати…

14/12/2025 19:30
  • Новини

Час підбивати підсумки: що обіцяють знаки зодіаку українцям – гороскоп на 15-21 грудня

Середина грудня принесе важливі зміни. Астрологічні події цього тижня зададуть напрямок не лише на кінець…

14/12/2025 18:00
  • Новини

Покарання по боргах за комуналку: що справді можуть відібрати через суд, а що ні

Борги за комунальні послуги лякають багатьох українців, особливо під час війни. Тому важливо знати, що…

14/12/2025 17:00
  • Новини

Пенсія більша за зарплату: як прокурор у 41 рік отримав виплати 219 тисяч гривень

В Україні зафіксували черговий випадок надвисокої спецпенсії, яка у рази перевищує середні зарплати та виплати…

14/12/2025 16:00
  • Новини

Комуналка повільно, але впевнено дорожчає: за що українці вже платять більше

Загальне зростання цін в Україні сповільнилося, однак комунальні платіжки все ж ростуть. Найвідчутніше українці це…

14/12/2025 15:00
  • Новини

Чому сало перетворилося на делікатес: що відбувається з традиційним продуктом українців

Сало, яке завжди вважалося символом української кухні, для багатьох стало недоступним. Напередодні свят споживачі стикнулися…

14/12/2025 14:00