Невелика кількість сушених грибів урізноманітнить будь-яку страву: від ранкового омлету до звичного борщу. З сушених грибів готують ароматні літні супи, рагу та соуси навіть холодною зимою.
А при правильному зберіганні вони добре збережуться довго-довго.
Як уникнути псування сухих грибів
Сухі гриби – зовсім не нешкідливий продукт, як думають багато хто. При неправильному зберіганні вони можуть стати отруйними.
Щоб уникнути отруєння, треба регулярно оглядати сухі гриби, щоб виявити зіпсовані. Про псування свідчить
- почорніння плодів,
- цвіль,
- гнильний запах,
- пошкодження комахами (личинки на плодах та в упаковці).
У чому краще зберігати гриби
- Добре зберігати гриби в тканинних мішечках. Вони мають бути виготовлені з натуральної тканини. Такі мішечки добре пропускають повітря, тому гриби залишаться сухими і не запліснявіють, але є мінуси: у тканинних мішках гриби швидше втрачають аромат, там часто заводяться жучки та мошки. Щоб цього не сталося, мішки потрібно прокип’ятити у міцному сольовому розчині, а потім висушити.
- Якщо ви сушили гриби на мотузці або волосіні, можна залишити їх у такому вигляді, не знімаючи, і обернути тканиною або марлею, також обробленою сольовим розчином.
- Паперові пакети, як і тканинні мішки, добре пропускають повітря, але не утримують запахи грибів і не захищають їх від сторонніх ароматів.
- Якщо плануєте зберігати гриби довше, а використовувати рідше, помістіть сушені гриби в задню частину шафи у скляній або керамічній герметичній тарі. Сушені гриби, як і їх повністю гідратовані аналоги, дуже чутливі до світла та вологи. Найкраще зберігати сушені гриби у темряві.
Від зіпсованих грибів слід позбавлятися без жалю
Відсирелі гриби необхідно повторно просушити.
Не варто поспішати викидати пересушені екземпляри. Їх можна перемолоти в кавомолці і використовувати ароматний порошок як приправу до перших і других страв.