Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяМаленькі, але важливі хитрощі: як правильно зберігати сухі гриби, щоб залишилися смачними...

Маленькі, але важливі хитрощі: як правильно зберігати сухі гриби, щоб залишилися смачними та ароматними

Этот материал также доступен на русском языке
Білі, лисички, маслюки... Сушені гриби – цінний у кулінарії продукт. Будь-якої пори року, а взимку особливо, сушені гриби стають основою багатьох смачних страв. Розповідаємо, як правильно зберігати сушені гриби, щоб вони не втратили смаку та запаху.

Невелика кількість сушених грибів урізноманітнить будь-яку страву: від ранкового омлету до звичного борщу. З сушених грибів готують ароматні літні супи, рагу та соуси навіть холодною зимою.

А при правильному зберіганні вони добре збережуться довго-довго.

Як уникнути псування сухих грибів

Сухі гриби – зовсім не нешкідливий продукт, як думають багато хто. При неправильному зберіганні вони можуть стати отруйними.

Щоб уникнути отруєння, треба регулярно оглядати сухі гриби, щоб виявити зіпсовані. Про псування свідчить

  • почорніння плодів,
  • цвіль,
  • гнильний запах,
  • пошкодження комахами (личинки на плодах та в упаковці).

У чому краще зберігати гриби

  • Добре зберігати гриби в тканинних мішечках. Вони мають бути виготовлені з натуральної тканини. Такі мішечки добре пропускають повітря, тому гриби залишаться сухими і не запліснявіють, але є мінуси: у тканинних мішках гриби швидше втрачають аромат, там часто заводяться жучки та мошки. Щоб цього не сталося, мішки потрібно прокип’ятити у міцному сольовому розчині, а потім висушити.
  • Якщо ви сушили гриби на мотузці або волосіні, можна залишити їх у такому вигляді, не знімаючи, і обернути тканиною або марлею, також обробленою сольовим розчином.
  • Паперові пакети, як і тканинні мішки, добре пропускають повітря, але не утримують запахи грибів і не захищають їх від сторонніх ароматів.
  • Якщо плануєте зберігати гриби довше, а використовувати рідше, помістіть сушені гриби в задню частину шафи у скляній або керамічній герметичній тарі. Сушені гриби, як і їх повністю гідратовані аналоги, дуже чутливі до світла та вологи. Найкраще зберігати сушені гриби у темряві.

Від зіпсованих грибів слід позбавлятися без жалю

Відсирелі гриби необхідно повторно просушити.

Не варто поспішати викидати пересушені екземпляри. Їх можна перемолоти в кавомолці і використовувати ароматний порошок як приправу до перших і других страв.

Нове на сайті