Статті

Дозрів кизил: готуємо приголомшливий кавказький кисло-гострий соус з ягоди зі спеціями, зеленню та часником

Осінь – час дозрівання кизилу. І саме час зробити запаси на зиму з ягоди, до якої кавказька кухня відноситься дуже шанобливо. Пропонуємо приготувати соус, який може посоперничати з улюбленою аджикою – вона прийшла в нашу кухню теж з Кавказу.

Coуc із кизилу

Цей з виразною кислинкою соус з кизилу зі спеціями, зеленню і часником відмінно поєднується з м’ясом. Він добре зберігається і затребуваний цілий рік.

Інгредієнти

Кизил – 0,5 кг, збиральна зелень (кінза, кріп, м’ята) – 1 пучок, перець гострий – 1-2 шт., xмeлі-cунeлі – 1 чайна ложка, чаcник – 4-5 зубчиків, винний оцет – за смаком, оливкова олія – 1 cтолова ложка, cіль, цукоp – за смаком.

Як готувати

  • Кизил перебирати, відділяючи м’яті і порчені плоди. Не слід використовувати недозрілий кизил, інакше кизиловий соус вийде кислим.
  • Вимити кизил під проточною водою.
  • Засипати плоди в каструлю або казан, залити холодною водою, щоб вода ледь покрила кизил. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хвилин.
  • Всю зелень вимити і дуже дрібко нарізати.
  • Гострий перець і часник дрібно нарубати ножем, додати 0,5 чайної ложки солі, 1 чайну ложку цукру, хмелі-суніли і, якщо кизил переспілий і солодкий, дoлити половину cтолової ложки виннoгo оцту. Перемішати.

Коли кизил звариться, рідину злити в окремий посуд, плоди кизилу трохи остудити і перебрати їх руками, відокремлюючи кісточки.

  • М’якоть кизилу дуже дрібно нарубати ножем до стану пюре. Змішати кизилове пюре з пряною заправкою, додати 1 столову ложку оливкової олії.
  • Суміш вилити в каструлю, додати рідину, що залишилася після варки кизилу. Варити соус на слабкому вогні 10 хвилин.
  • Підготувати невеликі банки, простерилізувати їх окропом.
  • Ще киплячий соус налити в невеликі банки до самого верху і закрити кришкою. Зберігати у холодильнику.

Новое на сайте

  • Новини

Кімнатні рослини, які як магніт притягують кохання та добробут у кожну оселю

Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.

22/11/2024 14:31
  • Новини

Несподіваний інгредієнт, який зробить котлети соковитими та ніжними

Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…

22/11/2024 13:39
  • Статті

Як вибрати диван для дому: повний гід

Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…

22/11/2024 13:04
  • Новини

В Україні планують заборонити небажані дзвінки: що пропонує новий законопроєкт

Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…

22/11/2024 12:41
  • Новини

“Ощадбанк” змінює правила: як це вплине на ваші фінанси

Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…

22/11/2024 11:42
  • Новини

Стартує прийом заявок на отримання новорічних подарунків поштою для дітей

Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…

22/11/2024 10:53