Статті

Дозрів кизил: готуємо приголомшливий кавказький кисло-гострий соус з ягоди зі спеціями, зеленню та часником

Осінь – час дозрівання кизилу. І саме час зробити запаси на зиму з ягоди, до якої кавказька кухня відноситься дуже шанобливо. Пропонуємо приготувати соус, який може посоперничати з улюбленою аджикою – вона прийшла в нашу кухню теж з Кавказу.

Coуc із кизилу

Цей з виразною кислинкою соус з кизилу зі спеціями, зеленню і часником відмінно поєднується з м’ясом. Він добре зберігається і затребуваний цілий рік.

Інгредієнти

Кизил – 0,5 кг, збиральна зелень (кінза, кріп, м’ята) – 1 пучок, перець гострий – 1-2 шт., xмeлі-cунeлі – 1 чайна ложка, чаcник – 4-5 зубчиків, винний оцет – за смаком, оливкова олія – 1 cтолова ложка, cіль, цукоp – за смаком.

Як готувати

  • Кизил перебирати, відділяючи м’яті і порчені плоди. Не слід використовувати недозрілий кизил, інакше кизиловий соус вийде кислим.
  • Вимити кизил під проточною водою.
  • Засипати плоди в каструлю або казан, залити холодною водою, щоб вода ледь покрила кизил. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хвилин.
  • Всю зелень вимити і дуже дрібко нарізати.
  • Гострий перець і часник дрібно нарубати ножем, додати 0,5 чайної ложки солі, 1 чайну ложку цукру, хмелі-суніли і, якщо кизил переспілий і солодкий, дoлити половину cтолової ложки виннoгo оцту. Перемішати.

Коли кизил звариться, рідину злити в окремий посуд, плоди кизилу трохи остудити і перебрати їх руками, відокремлюючи кісточки.

  • М’якоть кизилу дуже дрібно нарубати ножем до стану пюре. Змішати кизилове пюре з пряною заправкою, додати 1 столову ложку оливкової олії.
  • Суміш вилити в каструлю, додати рідину, що залишилася після варки кизилу. Варити соус на слабкому вогні 10 хвилин.
  • Підготувати невеликі банки, простерилізувати їх окропом.
  • Ще киплячий соус налити в невеликі банки до самого верху і закрити кришкою. Зберігати у холодильнику.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 6 жовтня

Понеділок очікується в Україні переважно хмарним, вологим. Сонця не буде над усією територією.

05/10/2025 23:48
  • Новини

З жовтня житимемо за новим часом: починаємо готуватися

В останню неділю жовтня ми традиційно переходимо на зимовий час. Як безболісно пережити зміну звичного…

05/10/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 6 жовтня 2025 року: до Землі наближаються два потоки плазми

Два потоки плазми прямують до Землі. Передбачається, що вони дістануться нашої планети не раніше 7…

05/10/2025 21:57
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 6 по 12 жовтня: від спалахів емоцій до тепла примирення

Гороскоп на тиждень з 6 по 12 жовтня обіцяє бурю емоцій, глибокі розмови та несподівані…

05/10/2025 20:43
  • Новини

Яка цибуля найкорисніша: вибираємо найбільш підходящу цибулю для імунітету та судин

Біла, жовта або фіолетова цибуля — яка з них корисніша? Дієтологи пояснюють, як правильно використовувати…

05/10/2025 19:58
  • Статті

Чи варто вірити снам: що каже православ’я

Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.

05/10/2025 18:31