Статті

Сезонні страви: гарбуз, тушкований з морквою і сметаною – золота криниця вітамінів і смаку

При виборі гарбуза не слід гнатися за величезними плодами. У занадто великих плодів, що переросли, м’якоть може бути сухою, водянистою і гірчити. У стиглих гарбузів хвостик темний і сухий.

Смак гарбуза залежить від кольору м’якоті – що яскравіша, то солодша. Але в магазині подивитися на м’якоть не можна, тому оцінюйте шкірку. Вона має бути щільною, але не дерев’яною.

З цього корисного овоча виходять прості та смачні страви. Гарбуз добре поєднується з іншими овочами, яйцями, корицею, мускатним горіхом, сиром, медом, чебрецем і олією.

Гарбуз, тушкований з морквою та сметаною

Інгредієнти

Гарбуз – 330 грамів, морква – 1-2 штуки, цибуля ріпчаста – 100 грамів, масло вершкове – 40 грамів, сметана – 100 грамів, сіль і зелень – за смаком.

Приготування

  • Моркву та цибулю очистити і нарізати півкільцями.
  • Гарбуз очистити і нарізати невеликими скибочками завтовшки 0,4-0,5 сантиметра.
  • Розігріти сковороду з вершковим маслом і пасерувати цибулю з морквою на невеликому вогні до напівм’якості.
  • Викласти в сковороду гарбуз і кілька хвилин обсмажити овочі, помішуючи. За смаком посолити і влити 70 мілілітрів води.
  • Додати сметану. Сметану використовуйте високої жирності, щоб вона не згорнулася при тушкуванні. Якщо сметана з низьким відсотком жирності, потрібно змішати її з однією столовою ложкою борошна. Довести до кипіння і накрити кришкою.
  • Тушкувати гарбуз у сметанному соусі на маленькому вогні 10-12 хвилин, до м’якості.

Готову страву посипати подрібненою зеленню.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на середу, 20 серпня: що новенького обіцяють синоптики

Погода в середу мало відрізнятиметься від вівторка. Над Україною – область підвищеного атмосферного тиску, мінлива…

19/08/2025 23:26
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 20 серпня 2025 року: на що чекати Землі?

Астрономи фіксують підвищену активність магнітосфери: на Сонці продовжуються спалахи. Фахівці радять бути уважними літнім та…

19/08/2025 22:54
  • Статті

Сезонні ласощі без ризику: що важливо знати про кавун та диню

Літо – пора кавунів та динь. Ці соковиті фрукти не тільки освіжають, а й приносять…

19/08/2025 22:16
  • Новини

Час – гроші: власникам квартир та будинків важливо сплатити їх до 1 вересня

Власникам квартир та будинків в Україні нагадали: до 1 вересня необхідно розрахуватися із податками за…

19/08/2025 21:38
  • Статті

Чому з телефону зникають гроші, або про кнопковий телефон та інтернет

Поки одні оновлюють айфони, інші вірні кнопковим «Нокіям». Але мобільні оператори, схоже, вирішили: інтернет потрібен…

19/08/2025 20:47
  • Новини

Літній пиріг без яєць і молока – галета, яка підкорить усіх

Хочете порадувати себе ароматною випічкою, але без яєць та молока? Пісна галета з фруктами та…

19/08/2025 19:57