No menu items!
Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіЯк торги на газовій біржі впливають на ціноутворення*

Як торги на газовій біржі впливають на ціноутворення*

Біржова торгівля природним газом є запорукою економічної стабільності країни та дозволяє будувати енергетичну безпеку. В Україні існує всього декілька бірж, на яких проводяться торги блакитним паливом. Як вони відбуваються та чи впливають на формування ціни на газ, за якої його споживатимуть звичайні українці?

Від чого залежить ціноутворення на газовій біржі

В Україні, як і в інших країнах світу, на біржові торги газом впливають декілька вагомих факторів. Найважливіші з них:

  • економічний фактор: курси валют, стан економіки країни та всього світу, швидкість інфляції;
  • геополітичний: воєнні конфлікти, санкції проти країн, які є гравцями на ринку та інші події, що негативно впливають на газові поставки.

Також до факторів впливу фахівці відносять сезонність (взимку попит на газ зростає, а влітку — навпаки) та існуючі на ринку попит та пропозиція на блакитне паливо.

Усі ці фактори також впливають і на ціноутворення на газ під час біржових торгів.

Як проходять біржові торги

«Українська енергетична біржа» — одна з найбільших в нашій країні, де проходять оптові торги блакитним паливом. Щоб купити або продати газ треба стати учасником оптового ринку. Усі аукціони на біржі проходять в електронному режимі, що дає усім учасникам ринку однакові умови купівлі-продажу. Електронна форма торгів робить також всі операції максимально чесними та прозорими. Всі учасники електронних торгів на біржі проходять акредитацію та надають всі необхідні документи, які дозволяють брати участь в торгах.

Як впливають біржові торги на вартість газу для споживачів

Ціни на газ для звичайних споживачів напряму залежать від того як, відбуваються торги на біржі. Вплив біржевих торгів на ціноутворення залежить від того, на якому рівні буде визначено базову ціну на блакитне паливо. Ціна на біржі встановлюється виходячи з пропозиції та попиту, які пропонують учасники газового ринку. Виходячи з цих показників, встановлюється базова ціна на газ в країні. Згідно з цією ціною укладаються договори між компаніями, які постачають природний газ, та кінцевими споживачами. В такому випадку до ціни, встановленої на біржі, додаються витрати на транспортування та зберігання газу.

Біржеві торги, завдяки своїй прозорості, забезпечують конкуренцію між покупцями газу. Це своєю чергою примушує їх конкурувати за споживачів та щоразу пропонувати більш вигідні умови.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні