Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКоронавірусні ускладнення: чому після ковіду болять кістки і м'язи

Коронавірусні ускладнення: чому після ковіду болять кістки і м’язи

Этот материал также доступен на русском языке
За статистикою, при розвитку коронавірусу болі в кістково-м'язовій системі зустрічалися у 10-30 відсотках випадків. Але саме в постковідний період підвищується ймовірність загострення і розвитку стійкого скелетно-м'язового больового синдрому, а також ревматичних захворювань.

У чому причина больового м’язового синдрому

При коронавірусі страждають легені, а отже, м’язи не одержують потрібної кількості кисню. Отже, під час руху з’являється м’язово-скелетний біль. Болючість у м’язах та зв’язках з’являється і при ураженні серця, нирок, ендокринних порушеннях.

При лікуванні постковідного синдрому важливо визначити характер м’язово-скелетних болів. Наприклад, ознаками запального синдрому м’язів, зв’язок і суглобів є біль у спокої, що посилюється вночі й під ранок. Часто це біль, пов’язаний із подразненням нервових рецепторів.

Все, що викручує, ріже, стріляє, пече – прояв не запального, а невропатичного болю.

Як підтримати кістково-м’язову систему

Необхідно по можливості продовжувати вести здоровий спосіб життя – особливо добрими є вправи на розтягування зв’язкового апарату. Рекомендованими є плавання (годяться і басейн, і море), але обов’язково у теплій воді з температурою від 26 градусів і вищою, а також скандинавська ходьба, яка фіксуватиме роботу плечових суглобів у правильному положенні.

Однак фізичне навантаження має бути комфортним, в жодному разі не через силу. Не слід забувати і про дотримання теплового режиму – ноги, щиколотки, стегна і поперек мають бути в сухому теплі.

Незалежно від пошкодження органів і систем бажано приймати препарати магнію – саме цей мікроелемент є дуже важливою складовою для нормального функціонування зв’язкового апарату і включення всієї системи детоксикації організму. Добре підтримує кістково-м’язову систему селен. Також фахівці рекомендують включати в раціон продукти, багаті на вітамін С.

Заповнити щоденну потребу у вітаміні С можна одним великим червоним болгарським перцем, двома ківі, а також смородиною, журавлиною або брусницею.

Однак тим, у кого при коронавірусній інфекції було пошкоджено печінку, від вживання ягід слід утриматися. Слід пам’ятати: тривалий прийом препаратів вітаміну С у великих дозах не рекомендований через великі ризики підвищення рівня глюкози і утворення каменів у нирках.

Увага!

У будь-якому разі, перед застосуванням будь-якого вітамінного препарату, необхідно проконсультуватися з вашим сімейним лікарем.

Світлана Комісаренко

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні