П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДискримінація за віком: чому людей віком від 45 років не хочуть брати...

Дискримінація за віком: чому людей віком від 45 років не хочуть брати на роботу

Этот материал также доступен на русском языке
З дискримінацією за віком, особливо при прийомі на роботу, стикається багато хто. Навіть з'явився спеціальний термін, який визначає це явище, – ейджизм.

Що означає дискримінація за віком при прийнятті на роботу

Закон є, але не працює

У численних оголошеннях про прийом на роботу не раз доводилося читати: «Потрібні кандидати віком не більше 45, 50 років». Тобто працездатний пенсіонер опиняється за бортом багатьох цікавих вакансій. І це при тому, що Закон України «Про рекламу» в редакції 2021 року статтею 24-1 «Реклама послуг з працевлаштування» чітко говорить: «Забороняється в рекламі про вакансії (прийом на роботу) вказувати вік кандидатів». Відповідальність за таке помилкове формулювання передбачено серйозне – штраф у розмірі десяти мінімальних заробітних плат (на сьогодні мінімальна зарплата – 6700 гривень).

Однак оскільки йдеться про норму Закону України «Про рекламу», застосувати її до порушників є справою непростою. Якщо обмеження за віком пред’являє представник підприємства, яке саме шукає собі працівників, його дії не вважаються рекламою і тому не підпадають під штрафні санкції.

Трохи складніше із засобами масової інформації, де з’являються такі оголошення, що дискримінують людей старшого віку. ЗМІ лише надає свою площу для розміщення інформації, а от рекламодавець у цьому разі має нести відповідальність.

Кому скаржитися на несправедливість?

Закон України «Про рекламу» визначив, що контроль за дотриманням законодавства здійснює «центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань державного нагляду та контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення, – з реклами про вакансії (прийом на роботу)». Тобто йдеться про управління Держпраці в областях.

Але звернутися зі скаргою до них було не так просто (напевно, тому в управліннях Держпраці різних областей говорили, що їх практично немає).

Людина повинна спочатку відвідати роботодавця, який помістив дискримінаційну рекламу у ЗМІ, отримати негативну відповідь щодо свого працевлаштування. І лише з цього моменту вважається, що права громадянина України порушено, і він може звернутися до управління Держпраці зі скаргою.

Оскільки на фірмах та підприємствах-порушниках є юрисконсульти та юридичні служби, ніхто кандидату на вакансію негативну відповідь про працевлаштування через його вік видавати не буде.

Стан справ ускладнюється ще й тим, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення ліквідувати обласні територіальні управління Державної служби з питань праці й утворити сім нових міжрегіональних територіальних органів, юрисдикція яких поширюватиметься на територію кількох областей.

Наразі в обласних управліннях Держпраці працюють ліквідаційні комісії. Говорити про налагодження нормального контролю за дотриманням вимог Закону України «Про рекламу» в частині дискримінації громадян за віком, швидше за все, можна буде лише після стабілізації ситуації. Тоді, коли запрацює реформована структура Держпраці. А поки що спокій порушників тривожити, по суті, нікому.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні