Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіВідомі люди на монетах: Соломія Крушельницька врятувала оперу Джакомо Пуччіні

Відомі люди на монетах: Соломія Крушельницька врятувала оперу Джакомо Пуччіні

Этот материал также доступен на русском языке
Перед її талантом схилялися Пучіні та Франко, а її вчителями були найкращі професори України та Італії. У Львові та Тернополі, а також в італійських містах Мілані та Торре-дель-Лаго було встановлено пам’ятники співачці.

Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас з відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Нагадаємо коротко: Пуччіні – великий італійський оперний композитор такого рівня, що багато які фахівці вважають, що з його відходом закінчилася історія італійської опери. Так от, його «Мадам Баттерфляй» у міланському театрі «Ла Скала» 1904 року публіка нещадно освистала. Композитор був закоханий у Розіну Сторкіо – виконавицю головної ролі, і вважав її ідеалом. І тут фіаско? За три місяці італійці на сцені у головній ролі побачили українку Соломію Крушельницьку і 17 разів змусили співати на біс.

Народилася вона 23 вересня 1872 року у сім’ї священика. Співати почала з дитячих років. 1891 року вступила до Львівської консерваторії. Ще під час навчання її запросили до польського оперного театру. Але мрія була продовжити навчання в Італії, куди Крушельницька і вирушила, отримавши диплом у 1893 році.

Працездатність Соломії можна назвати унікальною. Щодня 6 годин – на вивчення мов, за тиждень бувало 4-5 вистав. Двох днів їй вистачало для запам’ятовування тексту нової опери, ще 3-4 дні на входження в нову роль. А загалом в її репертуарі було 63 партії. У другій половині 1890-х – її тріумф на багатьох сценах світу: Франція, Іспанія, Італія, Польща, Португалія, Росія, Чилі, Аргентина, Австрія, Єгипет.

1910 року Крушельницька вийшла заміж за мера італійського міста Вяреджо. А 1920-го на піку популярності вона залишає оперну сцену. Соломія вирішила присвятити себе камерній концертній діяльності. Вона співала восьми мовами у країнах Європи та Америки. Останній її гастрольний концерт був у Римі 1929 року.

Чоловік помер 1938 року. У роки Другої світової вона жила у Львові і, щоб не голодувати, давала уроки вокалу. Після війни викладала у Львівській консерваторії. Будучи підданою Італії, Крушельницька довго не могла здобути радянське громадянство. Але потім, вкотре почувши «надо ждать» і зрозумівши, що це «надо ж дать», подарувала СРСР свою віллу і майно в Італії – і одразу отримала громадянство. Востаннє у Львівській філармонії вона заспівала у 77 років, 1949 року. Тоді вона вже мала рак горла. Померла велика українська співачка Соломія Крушельницька у листопаді 1952 року.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні