Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяБілий чи чорний – який виноград корисніший?

Білий чи чорний – який виноград корисніший?

Этот материал также доступен на русском языке
Почнемо з банального твердження: виноград не лише гарний і має приємний смак, але, перш за все, він корисний для здоров'я, тому його варто їсти. Можливо, ми щодня споживаємо більше продуктів, виготовлених з них: вина, олії, оцту, свіжих соків або родзинок. Але найголовніше – включити у своє меню ці свіжі фрукти. Виноград слід їсти з кісточками та шкіркою!

Виноградна лози – трохи історичних фактів

Виноград – це плід виноградної лози, рослини, відомої людству з найдавніших часів. Найдавніші сліди виробництва вина датуються приблизно 7000 до н.е.. Перші свідчення організованого виноградарства були виявлені у шумерів і єгиптян.

Коли винна культура досягла Греції, вино стало атрибутом богів. Звідти його перейняли римляни, які поширили вирощування винограду на інші регіони Старого континенту. Хоча спочатку вино було напоєм еліти, у Римі воно було настільки поширене і демократично, що його зазвичай подавали навіть рабам.

Який виноград їсти – білий чи чорний?

У наших магазинах ми зазвичай купуємо виноград, так званий білий і червоний та рожевий. Однак плоди виноградної лози набувають більш різноманітної гами кольорів: від світло-зеленого, рожевого, бурштинового, темно-червоного, фіолетового, темно-синього до чорного. Тому буде точніше, якщо ми почнемо говорити про світлий або темний виноград.

З іншого боку, питання, поставлене в підзаголовку, можна без вагань поставити і щодо вина. Ніхто не довго роздумуватиме над відповіддю: червоне вино набагато корисніше білого завдяки поліфенолам, отриманим з темної шкірки винограду, які мають виключно позитивні властивості для здоров’я людини.

Виноград вбиває ракові клітини

Своїми протираковими властивостями виноград зобов’язаний флавоноїдам, які містяться у виноградних кісточках, шкірці та стеблах, а також вітамінам С та А. Флавоноїди, а також вітаміни С та А є природними антиоксидантами, що очищають організм від вільних радикалів. відповідальний розвиток пухлинних захворювань.

Згідно з дослідженнями, проведеними на даний момент вченими, екстракт виноградних кісточок ефективно знищує ракові клітини в організмі, у тому числі рак шкіри, рак молочної залози у жінок, кишківника, легень, шлунка, простати.

Що кажуть дієтологи

Дієтологи радять з’їдати по одному грону винограду на день, щоб зміцнити свій імунітет і запастися вітамінами перед настанням зими. Але якщо немає протипоказань, наприклад, цукрового діабету.

Найкорисніший виноград – темний, до того ж він має солодко-кислий смак і безліч кісточок. Саме в таких ягодах міститься максимальний обсяг найціннішого для здоров’я інгредієнта – протиокислювального поліфенолу – ресвератролу. Найбільше його у виноградній шкірці та кісточках, тому кориснішим є вживання чорного винограду цілком. Він незамінний у профілактиці хвороб серця, Альцгеймера.

Нове на сайті