Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЙога для пенсіонерів: здорова та доступна звичка

Йога для пенсіонерів: здорова та доступна звичка

Этот материал также доступен на русском языке
Йога прийшла до нас з Індії ще на початку минулого сторіччя і досі залишається популярною. Різниця лише в тому, що 100 років тому було не так багато доступної літератури про йогу, а гуртки любителів йоги були закритими товариствами.

Зараз же йога-студії є в кожному місті, в інтернеті безліч відео-роликів, що навчають. Давні знання лежать лежить на поверхні, залишається лише взяти їх.

Навіщо пенсіонерам займатися йогою?

Ми виділили 7 основних пунктів. Хоча цей перелік можна продовжувати ще довго.

  1. Дихальні вправи йоги не тільки покращують циркуляцію повітря в легенях, а й тренують серцево-судинну систему.
  2. У йозі є так звані черевні маніпуляції. Ці вправи покращують метаболізм, налагоджують роботу кишечника, покращують кровообіг в органах малого тазу та прокачують лімфу.
  3. У йозі є прості комплекси вправ, спрямованих на зняття больових симптомів у суглобах і хребті, а також покращують самопочуття при остеохондрозі.
  4. Йога тренує вестибулярний апарат та покращує роботу нервової системи.
  5. Багато досліджень говорять, що при заняттях йогою покращується якість сну, підвищується концентрація уваги, знижується тривожність та стрес.
  6. Йога тренує силу, гнучкість та витривалість.
  7. А найголовніше – цей метод тренувань не вимагає великих витрат і є доступним для всіх бажаючих.

Існує міф, що я йога для молодих та гнучких. Насправді, це не так. Правда така: йога дарує молодість та гнучкість усім, хто нею займається.

Все одно сумніваєтеся? Є сучасний напрямок під назвою йогатерапія. У ньому поєднані давні знання йоги із сучасними вправами з фізіотерапії. Якщо ви боїтеся піти на звичайне заняття з йоги, спробуйте почати з йогатерапії. Це будуть прості та абсолютно безпечні вправи.

Де знайти такі заняття?

  1. Дізнайтеся, чи немає поряд із будинком студії йоги чи фітнесу, де проходить йога для пенсіонерів. Часто студії та клуби пропонують знижки на пенсійне посвідчення.
  2. Якщо такого клубу немає, або ціни надто високі для вас, спробуйте займатися самостійно. У Ютубі є безліч навчальних відеороликів. Вони абсолютно безкоштовні.
  3. Також у теплий сезон часто проводять безкоштовні заняття з йоги у парках. Є навіть спеціальні заняття для пенсіонерів.

З чого почати?

  1. Головне – мотивація змінювати своє життя на краще і трохи вільного часу.
  2. Знайдіть групу для занять з тренером або відео-уроки для самостійних тренувань.
  3. Купіть якісний килимок для йоги: він повинен бути м’який, легкий і з гарним рівнем зчеплення. Надійний килимок – це ваша безпека під час занять.
  4. Також вам знадобиться комфортний легкий одяг, який не стискує руху.
  5. Якщо ви займаєтеся з тренером, обов’язково попередьте його про проблеми зі здоров’ям. Якщо ви займаєтеся самостійно, будьте уважні до свого самопочуття, не робіть різких рухів, складні вправи пропускайте.

Пам’ятайте, що ви молоді і здорові, поки гнучкий ваш хребет. А йога – найпростіший інструмент для відновлення та збереження його гнучкості.

Нове на сайті