No menu items!
Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяДесять видатних харків'янок ХІХ століття

Десять видатних харків’янок ХІХ століття

У ХІХ столітті жінці потрібно було виявити чимало таланту та завзятості, щоб досягти успіху.

В огляді MyKharkov.info композитор, художниця, вчена, просвітителька, танцівниця та письменниця, а також інші визначні мешканки Харкова.

Катерина Драшковська (1836-1896) – педагог, просвітитель

Катерина Драшковська народилася у дворянській родині. Після закінчення Полтавського інституту шляхетних дівчат вона продовжила навчання в Європі. Після повернення додому Катерина Драшковська 20 років працювала у Харківському інституті шляхетних дівчат. Однак головною її мрією було відкриття власної школи, в якій дівчаток готуватимуть до вступних іспитів до інституту шляхетних дівчат.

Доклавши чимало старань для відкриття закладу та залучення довіри харків’ян, Драшковська створила один із найкращих навчальних закладів Харкова того часу. Школа була з пансіоном, тобто дівчата не лише навчалися, а й жили у стінах навчального закладу. Спочатку школа тулилася у будинку на Холодногірській вулиці. У перший рік учениць було 20, потім їх кількість збільшилася до 40. Постало питання про переїзд пансіону, оскільки стара будівля не вміщала всіх учнів. Харківський міщанин Юхим Школяренко запропонував свій триповерховий будинок на Сумській, 14. Завдяки цьому подарунку кількість учнів зросла до 200. Тут пансіон працюватиме до його закриття 1919 року.

Марія Раєвська-Іванова (1840-1911) – художниця, педагог

Марія Іванова з’явилася на світ у селі Гаврилівка, Харківській губернії. Сім’я мала значний капітал, тому дівчина здобула відмінну освіту. Вона відвідувала лекції у Сорбонні, Міланському, Дрезденському та Празькому університетах. Повернувшись додому, Марія вирішила пов’язати свою долю з живописом. Вона з труднощами, але вступила до Академії мистецтв і після її закінчення стала першою в Російській імперії жінкою — професійною художницею.

У Харкові, зайнявши гроші у родичів, Марія Іванова відкриває школу живопису. Цікаво, але першим її учнем був жандарм, якого приставили стежити за школою. Для бідних навчання було безкоштовним. Багато викладачів працювали у школі не за гроші, а за ідею. Тут же Марія познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Сергієм Раєвським, який викладав креслення. Метод викладання в школі Марії Іванової вважався одним із найкращих у Російській імперії. Її школу закінчили Сергій Васильківський, Олексій Бекетов та багато інших. На базі школи у 1912 році відкрилося державне училище. Його випускники могли без іспитів вступати до столичної Академії мистецтв.

Христина Алчевська (1841-1920) – просвітитель

Христина Журавльова народилася у дворянській родині на Чернігівщині. Її батько, хоч і був учителем міського училища, навідріз відмовився вчити дівчину, вважаючи, що наука не жіноча справа. З раннього дитинства потай від усіх рідних Христина читала книги, вчилася розумітися на мистецтві, підслуховувала за дверима уроки найнятих для братів вчителів. Мабуть, тому мрією дівчини стала освіта.

Христину Алчевську віддали заміж за перспективного підприємця Олексія Алчевського, який відвіз дівчину до Харкова. Тут і відкрився педагогічний талант Христини Данилівни. Щонеділі вона викладала грамоту бідним дівчатам. Поступово слава про педагога ширилася містом. З кожним роком учениць ставало дедалі більше. Історик Дмитро Багалій та лікар Василь Данилевський вважали за честь читати свої лекції у стінах недільної школи Христини Алчевської. За час існування школи у її стінах здобуло освіту понад 15 тисяч осіб. Заслуги педагога були відзначені і на міжнародному рівні – Христину Данилівну було обрано віце-президентом Всесвітньої ліги освіти. Прекрасний педагог, Христина Данилівна, виявилася чудовою матір’ю. Усі шестеро її дітей стали відомими людьми – співаками, композиторами, освітянами, поетами.

Продовження матеріалу шукайте на Мій Харків за посиланням у першому абзаці. Вас чекає ще 4 розповіді про непересічних харків’янок, що залишили свій слід в історії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні