Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ зеленій аптеці: чим корисний голочник грижник і при яких захворюваннях його...

У зеленій аптеці: чим корисний голочник грижник і при яких захворюваннях його використовують

Этот материал также доступен на русском языке
Остудник голий (грижниця гола, польове мило, собаче мило) - багаторічна розпростерта жовтаво-зелена рослина родини гвоздикових. Росте по всій території України на відкритих місцях, галявинах і при дорогах як бур'ян.

Чим корисний остудник голий

Остудник голий має сечогінні, в’яжучі, спазмолітичні й антибактеріальні властивості, виявляє слабку жовчогінну дію, нормалізує порушений мінеральний обмін в організмі.

Препарати рослини використовуються при серцевій недостатності, пов’язаній з декомпенсацією серцевої діяльності, при гострому й хронічному катарі сечового міхура, пієліті, мимовільному сечовипусканні, нирковокам’яній хворобі, пієлонефриті, стійкій альбумінурії, ревматизмі, подагрі, артриті, жовтяниці й у випадку катару дихальних шляхів і при болях у м’язах після важкої фізичної праці.

Зовнішньо настій трави використовують при діатезі й хворобах шкіри і для гоєння ран.

Побічного впливу препаратів остудника голого на організм хворих не виявлено.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій трави (20 г сировини на 200 мл окропу) по 1 столовій ложці 3-4 рази на день;
  • свіжий сік рослини приймають по 2 столові ложки 3-4 рази на день;
  • 3 столові ложки суміші трави остудника голого, листя мучниці звичайної, плодів ялівцю звичайного (по 50 г) і коріння марени красильної (200 г) варять в 1 л води 15 хвилин, проціджують і п’ють по півсклянки до їди і після їди 3 рази на день при нирковокам’яній хворобі;
  • 1 столову ложку з верхом суміші трави остудника голого, плодів петрушки городньої (по 20 г) і листя мучниці звичайної (60 г) настоюють у склянці холодної води протягом 6 годин, кип’ятять 15 хвилин і випивають за день рівними порціями при циститі та бактеріурії (збір ефективний при лужній сечі).

Як заготувати остудник голий?

Для виготовлення ліків використовують траву, яку збирають під час цвітіння рослини. Зібрану траву швидко сушать у затінку на свіжому повітрі або в приміщенні, яке добре провітрюється, розкладаючи її на тканині або папері шаром завтовшки 3-4 см і часто перемішуючи.

Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Термін придатності – 2 роки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні