Статті

Екзотичний чай каркаде: у чому його користь і де криється шкода

Допоможе травленню і зміцнить судини

Каркаде містить багато корисних для організму мікроелементів: магній, кальцій, фосфор, залізо. Цей напій рекомендують пити у спеку при рясному потовиділенні, а також після харчових отруєнь, що супроводжуються інтенсивним блюванням і частою діареєю, оскільки каркаде допомагає відновлювати вміст калію. Крім того, калій у поєднанні з натрієм, який також є присутнім у настої суданської троянди, нормалізує водний баланс і підтримує кислотно-лужний баланс в організмі.

Багато в каркаде і вітамінів: A, C, РР і групи B, що, своєю чергою, сприяє зміцненню стінок судин, допомагає уникнути авітамінозу, стабілізує нервову систему, захищає від стресів і підвищує настрій.

Крім того, в каркаде містяться корисні для організму кислоти, які допомагають запобігти виникненню холестеринових бляшок і захищають від застудних захворювань.

Гарячий напій підвищує артеріальний тиск, а холодний – знижує

Каркаде сприяє зниженню ваги за рахунок своєї природної кислоти і завдяки тому, що розчиняє непотрібні організму жири. Але людина не в змозі випити стільки цього напою, щоб він став засобом схуднення. Тож має сенс говорити лише про поліпшення травлення та метаболізму.

Кому напій може нашкодити?

З обережністю слід пити каркаде тим, у кого підвищена кислотність, а також загострилися гастрит або виразка шлунка. Природна кислота напою негативно впливає на стінки хворого шлунка, провокуючи печію і рецидиви хронічних захворювань. Це як з лимонним соком – потрапивши на здорову шкіру, він просто пом’якшує епідерміс, а якщо його капнути на ранку, починає роз’їдати шкіру.

Не слід вживати каркаде і при загостренні сечокам’яної або жовчнокам’яної хвороб, оскільки він є сечогінним засобом і може спровокувати небажаний і дуже болісний рух каменів у нирках та жовчному міхурі.

З чого роблять каркаде?

Каркаде виготовляється із сушених пелюсток або прицвітків («чашечок») гібіскуса сабдарифа. Це рослина сімейства мальвових, яку ще називають суданською або китайською трояндою.

Як правильно заварювати напій?

Каркаде заварюють так само, як і чай. На склянку гарячої води, але не окропу (температура має бути приблизно 90 градусів), беруть чайну ложку сушених пелюсток гібіскусу і дають їм настоятися 4-6 хвилин.

Підготувала Світлана Комісаренко

Новое на сайте

  • Новини

Щоб зберегти і смак, і користь: всі найкращі способи приготування яєць

Курячі яйця— безпечна їжа на кожен день. Норми вживання, ознаки свіжості та найсмачніші способи варіння.

02/12/2025 17:30
  • Новини

Приготуйте нічне добриво для орхідей – і вони подарують вам велику кількість квітконосів

Якщо ваші орхідеї перестали активно цвісти або страждають від хвороб, спробуйте ці два прості та…

02/12/2025 17:00
  • Новини

Чи можуть у посольстві за кордоном вручити повістку: юрист дав чітку відповідь

Повістки за межами України. Що можуть і чого не можуть робити українські диппредставництва стосовно мобілізації?

02/12/2025 16:30
  • Новини

Додаткові 3 600 гривень: кому з пенсіонерів автоматично дадуть надбавку

Вікові надбавки та доплати. Які суми можуть отримати українці у старшому віці.

02/12/2025 15:50
  • Новини

Будуть як нові: як повернути білизну шкарпеткам з допомогою двох «кухонних» засобів

Звичне прання порошком не завжди рятує білі шкарпетки від пожовтіння та запаху. Два прості засоби…

02/12/2025 15:22
  • Новини

Пісні котлети з картоплі та горіхів, які не відрізнити від м’ясних: простий рецепт

Картопля та горіхи — ідеальне поєднання для пісних котлет, які виходять ситними й надзвичайно смачними.

02/12/2025 14:52