Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі показники бралися до уваги при індексації пенсії держслужбовця, якщо з виплат...

Які показники бралися до уваги при індексації пенсії держслужбовця, якщо з виплат вирахували фіксовану суму

Этот материал также доступен на русском языке
Можливо, це здається несправедливим, але оскаржити такі дії можна хіба що в судовому порядку. Тут все впирається у недосконале законодавство, яке до того ж дуже часто змінюється.

«Я народилася в 1935 році. Одержую пенсію за втратою годувальника держслужбовця з 2000 року. При підвищенні пенсії з 1 липня 2023 року з моєї пенсії вирахували 179,36 гривні фіксованої індексації. Чи вірно це?

Шашуріна Ганна, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Передбачаємо, що це сталося автоматично, і впевнені, що Пенсійний фонді такі дії вважає цілком законними. Спробуємо пояснити їх позицію своїми словами.

З 1 липня 2023 року проводилася індексація пенсій, призначених, в тому числі, за Законом «Про державну службу». Однак індексація, яка проводилася нещодавно, й залишки індексації, яка встановлювалася до вашої пенсії багато років тому, – це різні речі. Механізм їх нарахування абсолютно несхожий.

Раніше, коли пенсію тривалий час не підвищували, то починав діяти механізм індексації. Тоді він був передбачений старою редакцією постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення» №1078 від 17 липня 2003 року. Порядок визначав певний коефіцієнт, на який підвищувалася пенсія, і до неї встановлювалася відповідна надбавка (тоді вона встановлювалася саме як надбавка, а не шляхом зміни основного розміру пенсії, як зараз). Однак коли пенсію в подальшому перераховували з інших причин, то раніше встановлену індексацію знімали.

З тих часів законодавство про індексацію пенсій багато разів змінювалося. І така фіксована індексація, як у вас, вже мало у кого залишилася. Разом з тим змінилося і законодавство щодо пенсійного забезпечення держслужбовців. Вийшло так, що пенсії держслужбовців багато років не індексувалися і не підвищувалися за жодних причин. За таких обставин встановлена вам колись сума цієї індексації багато років виплачувалася разом з основним розміром пенсії і нікуди не дівалася. І от коли уряд нарешті вирішив зробити перерахунок вашої пенсії за новими правилами, то встановлену колись стару індексацію довелося знімати.

Сподіваємося, що загальний розмір вашої пенсії все одно збільшився з 1 липня, але не на ту суму, на яку можна було б сподіватися. Адже основне тіло пенсії проіндексували і збільшили, але стару індексацію, що була у вигляді надбавки, прибрали. Колись це була типова практика.

Можливо, це здається несправедливим, але оскаржити такі дії можна хіба що в судовому порядку. Тут все впирається у недосконале законодавство, яке до того ж дуже часто змінюється.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні