Лікувальні столи (дієти) за Певзнером – це система дієт, створена професором М. І. Певзнером, одним з основоположників дієтології та гастроентерології в СРСР. Система широко застосовується у комплексному лікуванні захворювань пацієнтів, що у стаціонарах, санаторіях. Столи також мають рекомендаційний характер пацієнтам під час перебування поза лікувальним установам.
Читайте також:
- При яких захворюваннях потрібна дієта №1 за Певзнером?
- Дієта № 2 за Певзнером: при яких захворюваннях призначають щадний стіл і що можна їсти.
- Стіл №3: Що їсти при закрепах?
- Дієта № 4 за Певзнером: кому і за яких захворювань лікарі призначать лікувальне харчування.
При яких захворюваннях призначають 5-й стіл
Дієту №5 за Певзнером призначають при хронічних та гострих гепатитах. Суть цієї дієти полягає у правильному споживанні білків, вуглеводів, великої кількості рідини та клітковини, а також в обмеженні жирів.
Дієта стимулює вироблення жовчі, роботу кишечника і нормалізує функції печінки та жовчного міхура.
Приймати їжу при застосуванні цієї дієти потрібно чотири-шість разів на добу невеликими порціями у вареному, тушкованому, запеченому вигляді або приготовленою на парі. Кількість рідини не обмежується, оскільки вона покращує відтік жовчі.
Дозволені продукти:
- молочні, фруктові, овочеві супи з різними крупами;
- нежирне м’ясо та риба;
- молоко, кефір, негострий сир, плавлені сирки, нежирний сир;
- каші, зварені на воді або з додаванням невеликої кількості молока, макарони;
- хліб вчорашній, як білий, так і чорний, сухе галетне печиво і бісквіти, сухарі;
- варені яйця, омлет;
- овочі, зелень – сирі та варені;
- некислі фрукти та ягоди;
- неміцний чай, компот, морс, киселі, соки;
- вершкове масло та рослинні олії.
При дієті №5 заборонено:
- газовані напої, кава, какао, міцний чай, томатний сік;
- гострі, копчені, смажені страви і продукти;
- жирні сорти м’яса та риби, шпик, мізки, печінка, консерви;
- гриби, бобові, шпинат, горіхи, часник, щавель, ріпа, цибуля, редька, редис;
- здобне тісто, тістечка, млинці;
- шоколад, морозиво, продукти, що містять какао;
- оцет та прянощі.