Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяДерево на межі ділянки: як вирішити суперечку зі сусідом?

Дерево на межі ділянки: як вирішити суперечку зі сусідом?

Этот материал также доступен на русском языке
Незалежно від того, де ми мешкаємо – у будинку чи квартирі – у нас є сусіди. І іноді у нас виникають претензії одне до одного.

Наприклад, до редакції звернувся мешканець Одеси Тростянецький П.Є. Він повідомив, що у сусіда на дачі росте дуже висока шовковиця, а її листя та плоди падають у його двір. Автор листа пропонував спилити частину дерева, яка нахиляється на його ділянку. Але сусіди не погоджуються. Як бути у такій ситуації?

Завжди намагайтеся мирно вирішити проблему

Завжди намагайтеся мирно вирішити проблему. Бо якщо ви спилите дерево, воно може засохнути, і вашим сусідам, можливо, це принесе збитки. Намагайтеся уникати непорозумінь, тим паче, що шовковиця та її плоди – це тимчасове сезонне явище.

Запросити компетентного спеціаліста-арбітра

Можливо, ви восени спільно зможете запросити того, хто розуміється на садівництві, і вам порадять, як правильно підрізати гілки дерева, аби ті не переходили за межу (не заважали сусідам) і водночас не переставали плодоносити.

***

Але якщо вам це дійсно заважає, ви можете звернутися з заявою до органів місцевого самоврядування, щоб вони вирішили це проблемне питання. Вирішення земельних спорів якраз належить до повноважень сільських, селищних та міських рад.

Можливо, буде встановлено, що зазначене дерево висаджено всупереч будівельним нормам і буде запропоновано або вирішено, як бути в такому разі. Також ви можете звернутися до суду щодо захисту свого права, якщо ви вважаєте, що його дійсно порушено. В судовому порядку можна вимагати як спиляння дерева, так і відшкодування моральної шкоди, якщо така є.

Майте на увазі: до суду також може звернутися і той господар, без дозволу якого самовільно спиляно дерево (з позовом про захист свого матеріального права від завданої шкоди).

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні