Вівторок, 14 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДитина поза шлюбом: як встановити факт батьківства після смерті батька

Дитина поза шлюбом: як встановити факт батьківства після смерті батька

Этот материал также доступен на русском языке
Бувають складні ситуації, коли чоловік та жінка перебувають у незареєстрованих шлюбних стосунках. Як захистити права дитини, якщо батько помер?

 Потрібно підтвердити спільне проживання

Дитина, яка народилася, росте без батька, потребує особливого соціального захисту та підтримки. І жінка шкодує, що не зареєструвала відносини, і батьки чоловіка бажають підтримувати родинні відносини з онуком.

У такому випадку важливо підказати жінці, що варто звернутися до місцевого суду. Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки. Наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у звязку зі втратою годувальника. У заяві до суду треба зазначити, що встановлення факту батьківства буде відповідати інтересам дитини та забезпечить її права.

Також у заяві треба написати про необхідність внесення змін до актового запису про народження дитини. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України.

До заяви до суду необхідно надати такі документи (копії):

  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідку з місця проживання або Акт обстеження комісії міської ради;
  • свідоцтво про смерть батька дитини та інші.

Можна запросити свідків (сусідів, батьків чоловіка, друзів), які можуть підтвердити ваші стосунки, факти проживання та ведення спільного господарства. Можна надати до суду спільні фото, відео. Якщо бабуся і дідусь (з боку померлого батька) продовжують піклуватися про онука, про це також необхідно зазначити в заяві до суду.

Про одноразову грошову допомогу та пенсію

Після того як буде ухвалено рішення суду, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження та видає нове свідоцтво про народження. Підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду:

  • про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння);
  • про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження;
  • про скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним;
  • про визнання шлюбу недійсним;
  • про встановлення помилок в актовому записі цивільного стану та інші.

Коли суд встановить факт батьківства, дитина має право на спадкування. Відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України, у першу чергу, право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Якщо батько дитини – військовослужбовець, його рідні мають право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги*. Це батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сімї, які, відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб», мають право на пенсію у разі втрати годувальника за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

Згідно з постановою Кабінету Міністрів № 168 від 28 лютого 2022 року (чинна редакція з 20.01.2023 )**, сімям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 мільйонів гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів. Важливо знати, що на цю допомогу не мають право громадяни рф або громадяни Біларусі, особи, які постійно проживають на територіях цих країн, та особи, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

  А що робити, якщо діти дорослі?

Доросла людина теж може встановити факт батьківства після смерті батька – за власною заявою. Це буває потрібно для оформлення спадкових справ після смерті батька.

* Пункт 1 статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (чинна редакція з 1.12.2022).

** «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану».

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні