П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк повернути гроші за "Доступні ліки", куплені власним коштом?

Як повернути гроші за “Доступні ліки”, куплені власним коштом?

Этот материал также доступен на русском языке
Голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак під час прямої лінії відповіла на запитання українців.

Добрий день. Я перебуваю на стаціонарному лікуванні в ендокринологічному відділенні міської лікарні № 1 у місті Миколаїв. Купую ліки за власні кошти і хочу дізнатися, чи можу отримати відшкодування за них за програмою «Доступні ліки»?

– Відшкодування за ліки держава здійснює за програмою реімбурсації  «Доступні ліки». Якщо у вас є хронічне захворювання – наприклад, серцево-судинне, цукровий діабет другого типу, інсулінозалежний цукровий діабет, хвороба Паркінсона, психологічні розлади та низка інших – то вам необхідно уточнити у сімейного лікаря, чи бачить він ознаки того, що ви можете бути учасником програми «Доступні ліки».

За підтвердження умов участі пацієнта в згаданій програмі, надалі лікар виписує вам електронний рецепт на препарати, які входять у її перелік. Якщо, наприклад, ви хворієте на діабет І чи ІІ типу, у вас повинен бути складений ендокринологом індивідуальний план лікування, де він призначає тип і дозування препаратів або інсуліну та вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Те ж саме стосується хронічних захворювань щитоподібної залози. Електронний рецепт ви можете отримати в ендокринолога (якщо первинний – то тільки у нього) або у свого сімейного лікаря.

Важливо, що сімейний лікар може виписати електронний рецепт лише за встановленим ендокринологом планом лікування і не може змінити призначення ендокринолога. Ліки за електронним рецептом ви можете отримати безоплатно або з невеликою доплатою в аптеках, законтрактованих із НСЗУ. Перелік цих аптек є на сайті НСЗУ на мапі*.

Якщо вам доводиться купувати за власний кошт препарати, що входять до Національного переліку лікарських засобів, тоді треба залишити скаргу на телефон НСЗУ за номером 16-77 із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові, щоб ми зафіксували і звернулися до головного лікаря цього закладу стосовно неправомірності дій лікарні. Але також важливим є те, що до переліку препаратів, якими забезпечують, до прикладу, пацієнтів із цукровим діабетом, за програмою «Доступні ліки» не входять глюкометри, тест-смужки для вимірювання цукру, інсулінові шприци, голки та медичні препарати, які не включені до Переліку. Тому в цьому питанні необхідно розібратися детально, аби зрозуміти, що саме було придбано за ваш кошт.

А ще, вибачте, у мене просто немає договору з лікарем у Миколаєві. У мене так у Херсоні все й залишилося. Мені сказали, що безоплатні ліки закінчилися ще пів року тому. Тому я їх купувала. Чеки в мене збереглися, я ще лікуюсь.

– Не турбуйтеся щодо договору, адже стаціонарне лікування не залежить від того, чи маєте ви договір із лікарем у Миколаєві, чи не маєте.

Лікування безкоштовне в рамках договору закладу з Національною службою здоров’я України. Ми зʼясуємо у керівництва закладу, чому склалася така ситуація. Проте, інформую вас, що у нас були аналогічні скарги і ми маємо прецеденти, коли пацієнт, витрачаючи власні кошти на придбання препаратів для стаціонарного лікування, які державою включені до переліку програми «Доступні ліки», після втручання НСЗУ отримав відшкодування від надавачів. Дуже добре, що у вас збереглися всі чеки, це в подальшому допоможе вам отримати повернення коштів. Тож вам необхідно залишити скаргу за номером телефону 16-77, щоб НСЗУ могла звернутися до керівництва даної лікарні з питаннями неправомірності дій та відшкодування коштів пацієнту.

– До слова, за оновленим зверненням від даної пацієнтки надійшла інформація, що питання з адміністрацією лікувального закладу врегульовано. За оперативну реакцію керівництва лікарні заявниця висловила подяку та наголосила, що претензій до працівників і головного лікаря не має. Окрім лікувальних послуг, пацієнтці були надані й витратні матеріали (голки, шприци, системи) та медикаменти (еутирокс), а також глюкометр і тест-смужки.

*Як знайти в інтернеті найближчу до вас аптеку, що має договір із НСЗУ: потрібно зайти на сайт https://nszu.gov.ua/, відкрити вкладку Е-ДАНІ, перейти на АНАЛІТИЧНІ ПАНЕЛІ (ДАШБОРДИ), натиснути на вкладку «Аналіз покриття аптеками-учасницями програми реімбурсації лікарських засобів («Доступні ліки») мережі первинної медичної допомоги, натиснути на І розділ  «Карта мережі ПМД та законтрактованих аптек». Класифікація місць надання ПМД за відстанню до найближчої аптеки. Використовуючи фільтри, розміщені праворуч, можна відсортувати потрібну вам інформацію:
– за областю;
– за районом;
– типом населеного пункту;
– типом відділення (аптека чи місце надання ПМД).

Детальну інформацію про конкретні послуги, які покриває НСЗУ, можна знайти на офіційному сайті НСЗУ або звернувшись безпосередньо до них.

Телефон «гарячої лінії» НСЗУ працює з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00, у п’ятницю – з 9:00 до 16:45.

Автори: Юлія Крапивина і Сергій Чернявський

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні