Але у них є свої недоліки, а також вимоги щодо догляду.
Дерев’яні дошки дійсно можуть вбирати запахи та соки продуктів, але тільки якщо вони нічим не оброблені. Доглянуті дошки, просочені мінеральною олією, нічого не вбирають і легко миються.
Щодо накопичення бактерій, то і тут небезпека сильно перебільшена. Верхній міліметровий шар дощок (і старих і нових) має виражені антисептичні властивості, завдяки яким бактерії не виживають.
Бактерії дерева, що потрапили в більш глибокі шари, не передаються на продукти і також з часом гинуть.
Чим почистити дерев’яну кухонну дошку?
1. Вимийте кухонну дошку в гарячій мильній воді за допомогою щітки. Поставте її на ребро або підвісьте на гачку, щоб вона добре обсохла на повітрі.
2. Не забувайте дезінфікувати дерев’яну дошку. Змішайте рівні частини оцту і води, покрийте цим розчином дошку. Залиште так на півгодини, а потім ретельно промийте дошку гарячою водою.
3. Використовуйте сіль та лимон, щоб позбутися плям і запахів. Щедро посипте дошку сіллю, потім потріть поверхню половиною лимона. Залиште на 20 хвилин, потім промийте і висушіть.
4. Раз на місяць дошку добре обробляти олією – вона захищає дерев’яну поверхню від вологи і допомагає запобігати поширенню бактерій. На ніч на дошку потрібно нанести кілька крапель олії і розподілити її тонким шаром. Вранці зняти рештки олії м’якою тканиною або паперовим рушником.
Нагадаємо, ми розповідали, як легко відмити решітку на газовій плиті.