Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіВсе для фронту, все для Перемоги. Чи ні?

Все для фронту, все для Перемоги. Чи ні?

Этот материал также доступен на русском языке
Останнім часом нашим високопосадовцям на думку спадають такі «геніальні ідеї», що хочеться запитати: а ви на якій планеті живете? Особливо сумнівно та недоречно виглядають ці ідеї в умовах війни.

Як чиновники пропонували з корупцією боротися

Ось, наприклад, нещодавня ідея одного з найвищих державних чиновників заборонити в країні готівку. Основне посилання цієї заяви – це, мовляв, знищити в Україні корупцію. І майже відразу – повідомлення в Інтернеті: в Одесі на хабарі попався депутат міськради.

Сам собою цей факт звичний, звичайний, один із безлічі. Але далі – ключове, знакове повідомлення: «Також він брав хабарі і в крипто валюті». Долари, євро, вже й криптовалюта (мало кому зрозумілі «цифрові» гроші), безготівкові перекази на надійну людину – ну хто за пам’яті зараз «засилає» у гривні? Жодна країна у світі не скаже сьогодні Україні «Ми – уми, а ви – на жаль» у плані повного обнулення корупції. І тут раптом у нас з’являється такий чиновник, який зажадав за допомогою своєї «рацпропозиції» увійти в історію.

Так, є сумний приклад Герострата, який майже 24 століття тому в давньогрецькому Ефесі саме з цією метою (щоб його ім’я пам’ятали нащадки) спалив одне зі семи чудес світу – храм Артеміди. Але храм – це дріб’язок порівняно з паралічем, який охопив би мільйони громадян України без готівки. Що, у нас уже в селах, селищах та містечках банкомати та термінали на кожному розі? Це в містах палаци – «Сільпо», а в селах сільпо – це невеликий магазинчик, де умовним бабі Галі чи діду Тарасу продавщиця Оксана, що виросла у них на очах, без грошей, під запис у зошиту хлібину дає і пляшку олії. Бо знає: як пенсію привезуть, так вони першими борг повернуть. Готівкою повернуть. Без неї сотням тисяч таких бабусь та дідусів – реально край.

Пам’ятаєте фразу капітана Жеглова (Володимир Висоцький) із серіалу «Місце зустрічі змінити не можна». Він казав: «Правопорядок у країні визначається не наявністю злодіїв, а вмінням влади їх знешкоджувати». Спробую трохи перефразувати, далі зрозумієте навіщо: «Порядок у країні визначається не наявністю дурнів, а вмінням людей, які думають, як їх знешкоджувати».

Ось і в цієї історії, на щастя, – хепі-енд. Ляпнув мовою на конференції у Лондоні фантазер наш керівний ідею заборонити в країні готівку, але, на щастя, знайшлися у нас у країні розумні люди, які її знешкодили.

«Такий хокей нам не потрібен»

А ось ще свіжі приклади того, що в нашій країні працює переінакшена мною фраза кіногероя Висоцького.

Намітили у нас революцію в галузі культури: вирішили узаконити англійську як мову міжнародного спілкування. Дивно, звичайно, адже вона такою є вже кілька століть. Та ось один із пунктів законопроєкту, щоб у кінотеатрах англомовні фільми не дублювалися українською, а просто субтитри пробігали екраном, особливо «сподобався» нашим співгромадянам.

І всього за 10 днів- з 28 червня по 8 липня петиція проти цього маячного починання зібрала 25 тисяч голосів. Серед тих, хто протестував, був і автор цих рядків. Мені практично довелося відчути максимум незручностей у подібній ситуації. Тільки не в кіно, а в театрі.

Понад 20 років проходив у моєму Херсоні чудовий театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». З величезним задоволенням як журналіст, і як театрал я відвідував фестивальні спектаклі. Але задоволення чимало зіпсувалося, коли «Мельпомена» стала міжнародною. Угорці та португальці на сцені щось розповідали по-своєму, український текст пробігав екраном перед сценою, а у глядачів ледве не повилазили очі: то їх на сцену за дійством стежити, то на екран – текст читати.

Якщо пам’ятаєте, колись спортивний коментатор Микола Озеров сердито вигукнув: «Такий хокей нам не потрібний!» Добре, що такий самий висновок люди зробили і з титруванням у кінотеатрах іноземних фільмів.

Про культуру, патріотизм і безпілотники

Вишенька на цей торт – ситуація з міністром культури України Олександром Ткаченком. Він подав у відставку, відчувши масове несприйняття у всіх прошарках суспільства своїх фінансово ємних ідей. П’ятсот мільйонів гривень – на завершення будівництва Національного музею голодомору. Сьогодні? П’ятсот мільйонів із бюджету? А скільки це безпілотників, яких так не вистачає нашим захисникам? Мало того: ще понад чотириста мільйонів уже виділено на виробництво телефільмів патріотичного спрямування. Сьогодні?

Поки що цю «пропозицію” не відкинуто. Напевно, своє слово має сказати президент. Адже сьогоднішня формула життя – це «все для фронту, все для перемоги».

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні