Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити, якщо зник голос и чому не слід ігнорувати голосовий розлад

Що робити, якщо зник голос и чому не слід ігнорувати голосовий розлад

Этот материал также доступен на русском языке
У спекотну погоду, попивши холодної води або посидівши під кондиціонером, багато людей стикаються з осиплістю і захриплістю. Але проблеми з голосом може викликати не лише банальна застуда, а й серйозніші причини.

Що таке голосовий розлад і чому його не слід ігнорувати, пояснила лікарка-отоларинголог Ірина Кіц.

Що таке розлад голосу?

Порушення голосової функції, що проявляється хрипотою, осиплістю і швидкою стомлюваністю голосу називається дисфонією, а повна відсутність голосу, при якій зберігається лише можливість шепотіти, – афонією.

Розлад голосу – досить поширена проблема, у різні періоди життя від нього страждають до 30 відсотків населення. Дисфонія та афонія можуть виникнути у пацієнтів будь-якого віку і статі, але все ж таки частіше їх діагностують у дітей і людей віком понад шістдесят років. В окремій групі ризику – люди, чия професійна діяльність пов’язана з постійною напругою голосових зв’язок – артисти, Чому виникає проблема?

Причини розладів голосу можуть бути запального і незапального характеру. До найпоширеніших належать переохолодження та інфекції, що вражають носоглотку та верхні дихальні шляхи – це ГРВІ, ангіна, ларингіт, тонзиліт, грип. Голосові зв’язки також втягуються у запальний процес при захворюваннях бронхів і легень, що супроводжуються інтенсивним кашлем.

Досить частою причиною зміни голосу виступає і гастроезофагеальний рефлюкс, при якому відбувається закидання вмісту шлунка або дванадцятипалої кишки у стравохід, а також пухлини і травми голосового апарату, у тому числі і після хірургічного втручання. Викликати проблеми з голосом здатні і такі серйозні захворювання, як хвороба Паркінсона, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, туберкульоз.

Додатковими факторами ризику виникнення осиплості виступають куріння, регулярне перенапруження голосових зв’язок, хронічна втома, стрес, нервове виснаження, літній вік (з роками голосові складки втрачають еластичність), занадто сухе і забруднене повітря, тривале надмірне напруження м’язів гортані, шиї та плечей.

Тривожні симптоми

Основний симптом дисфонії – це якісне порушення голосу, яке проявляється зміною його тону і тембру, захриплістю, що наростає при голосовому навантаженні, гугнявістю та слабкістю. Але, крім цього, найчастіше присутні неприємні відчуття у гортані, утруднення дихання, сухість та першіння у горлі. Також людину можуть турбувати періодичні спазми в області глотки, підвищене утворення слизу і постійне бажання відкашлятися.

До якого лікаря звертатися?

Якщо вас тривалий час турбують ознаки порушення голосу, потрібно звернутися до лікаря-отоларинголога, також може знадобитися консультація хірурга, гастроентеролога, фоніатра та інших фахівців. Первинна діагностика зазвичай проводиться на основі скарг та огляду пацієнта, за необхідності проводять такі обстеження як ларингоскопія, стробоскопія, електроміографія, комп’ютерна томографія, акустичний аналіз голосу, бакпосів з носоглотки, аналізи крові.

Лікування залежить від причин, що спричинили голосовий розлад, а також його типу. Це може бути медикаментозна терапія, що включає протизапальні препарати, ліки, що покращують кровообіг голосових складок, вітаміни групи В. При спастичній дисфонії застосовуються ін’єкції ботулотоксину у м’язи гортані, при функціональній – артикуляційна і дихальна гімнастика, психотерапія. Іноді потрібним є оперативне втручання.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні