П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаГрошіЯк можна заробити на старих непотрібних копійках

Як можна заробити на старих непотрібних копійках

Этот материал также доступен на русском языке
Продовжуємо серію матеріалів «Вам потрібні гроші? Як заробити на копійках».

Тема, як серед простих копійок, що завалялися вдома, знайти дуже на сьогоднішній день дорогоцінні, зацікавила наших читачів (початок читайте тут Тому підтвердження – лист, який нещодавно надійшов на адресу редакції від Валентини Гінчер з Одеси.

Спробуйте, і вам теж пощастить

У своєму листі Валентина Гінчер розповіла, що після нашої публікації вона «викопала зі старої сумочки на антресолі жменю радянських копійок і доручила онукові: розбирайся, якщо ця лотерея виграє – все тобі». Хлопцеві пощастило, порившись в Інтернеті, він виявив, що 10 копійок 1966 року – це йому непогана премія. Але ж ми до цього року ще не дійшли.

До речі, у конверті з листом наша читачка надіслала і фото. На ньому ті самі 10 копійок 1966 року, що лежать на сторінці газети зі статтею, завдяки якій її онук і зміг заробити трохи грошей.

Отже, продовжуємо тему «дорогих» монет і почнемо з копійок часів СРСР.

Пройдемося по радянських монетах

1965 рік. Саме з 1965 року почали падати тиражі деяких номіналів, і ці монети зараз стали раритетними, ну й, відповідно, дорогими. Нагадаємо, що ціни на них вказуємо за реальними продажами в останні пару років на українському інтернет-сайті – аукціоні «Віоліті», і в плані їх колекційного інтересу йдеться про стан – без ударів і потертості. Так от, 5 копійок 1965 року коштують до двох з половиною тисяч гривень, 10 і 15 копійок цього ж року – до двох тисяч гривень.

1966 рік. 5 копійок цього року коштують до трьох тисяч гривень, 10 і 20 копійок – до двох тисяч гривень, 15 копійок – до двох з половиною тисяч гривень, монета 1 рубль – до двох тисяч гривень.

1967 рік (не ювілейні). 5 копійок – до дев’ятисот гривень, 10 копійок – до семисот гривень, 15 копійок – до восьмисот гривень, 20 копійок – до семисот гривень, 50 копійок – до восьмисот гривень, 1 рубль – до шестисот гривень.

1968 рік. 5 копійок – до дев’ятисот гривень, 10 копійок – до восьмисот гривень, 15 копійок – до семисот гривень, 20 копійок – до 500 гривень, 1 рубль – до 500 гривень.

1969 рік. 5 копійок – до тисячі трьохсот гривень, 15 копійок – до тисячі гривень, 20 копійок – до півтори тисячі гривень, 1 рубль – до п’ятисот гривень.

А що з сучасними грошима?

На «порадах» поки що зупинимося: попереду ще багато привабливих цифр. А тепер перейдемо до нинішніх українських грошей. Почнемо, до речі, з одного цікавого папірця. Це звичні червоні 10 гривень. Але тільки в 2004 році обличчя Мазепи на цій купюрі не сіре, як усі інші роки, а червоне. Вони іноді зустрічаються в обігу, і (залежно від стану) боністи (колекціонери паперових грошей) готові заплатити за них у кілька разів більше номіналу.

А тепер про монети «з тумбочки», тобто одну, дві та п’ять копійок, що вийшли з обігу. Вони викарбувані з нержавіючої сталі і мають притягуватися магнітом. Але, виявляється, не всі. На самому початку, ще до введення їх в обіг у 1996 році, на Луганському заводі, де їх виготовляли, експериментували з різними типами сталі. І в обіг потрапили у невеликих кількостях і монети, які не магнітяться. Ціна у них зараз пристойна. Так, 1 копійка 1992 року 16 лютого 2022 року з аукціону «полетіла» за шість тисяч п’ятсот п’ятдесят одну гривню. Того ж дня 5 копійок 1992 року було продано за чотири тисячі двісті шість гривень. Акцентую – немагнітні.

І ще кілька слів про наші копійки, але вже не з тумбочки, а з гаманця. Вважайте, що ви трохи розбагатіли, якщо ви натрапили на п’ятдесятикопійкову монету, яка називається колекціонерами «англійкою». На Луганському монетному дворі їх карбували штемпелями, виготовленими в Англії з помилкою. Тризуб там утиснутий на опуклому щиті, а на переважній більшості полтинників – навпаки (тризуб опуклий). Ціна на «англійку» сягає трьох з половиною тисяч гривень.

На цьому поки що все, шановні читачі. Далі буде.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Примітка: Фото 10 копійок 1966 року, надіслане до редакції нашою читачкою Валентиною Гінчер

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні