Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкщо людина працювала без відпустки кілька років, чи повинні їй виплатити грошову...

Якщо людина працювала без відпустки кілька років, чи повинні їй виплатити грошову компенсацію

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від нашої читачки з Одеси, яка повідомила, що вона 17 років пропрацювала головою кооперативу, звільнилася з роботи за віком і хворобою з 1 січня 2023 року. У відпустці вона не була 4 роки.

Зараз Емма Федорівна запитує: чи належиться їй оплачувана відпустка. В кооперативі їй відповідають, що не належиться.

При розірванні трудового договору з ініціативи працівника з причин, за яких законодавство пов’язує надання певних пільг і переваг, запис про звільнення вноситься до трудової книжки із зазначенням цих причин. Днем звільнення вважається останній день роботи.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про відпустку», у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за усі невикористані ним дні щорічної відпустки. При звільненні працівника виплата усіх сум, що належаться йому від підприємства (організації), провадиться в день звільнення.

Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

***

Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна і додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні), роботодавець повинен письмово повідомити працівника у день їх виплати. У разі спору про розмір сум, нарахованих працівникові при звільненні, роботодавець у будь-якому разі повинен у визначений строк виплатити не оспорювану ним суму.

Таким чином, чинне законодавство покладає на кооператив, де ви працювали, зробити повний розрахунок, виплатити всі суми. Якщо у вас є сумніви щодо нарахування вам розміру відпускних – звертайтеся до суду.

Ви також можете позиватися до суду, якщо, всупереч нормам трудового законодавства, вам не видано наказ про звільнення, або трудова книжка оформлена неналежним чином.

Що треба знати про щорічну відпустку та грошову компенсацію

Якщо людина продовжує працювати, за її бажанням частина щорічної відпустки може бути замінена грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не має бути меншою, ніж 24 календарні дні.

Вікторія Гусакова, юрист

Нове на сайті