Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСкільки разів треба хреститися і кланятися перед входом до храму

Скільки разів треба хреститися і кланятися перед входом до храму

Этот материал также доступен на русском языке
Головне при відвідуванні храму не те, скільки ми разів перехрестимося і скільки поклонів при цьому зробимо.

Зазвичай перед входом до храму віруючі тричі здійснюють хресне знамення з поясним поклоном. Але це зовсім не є неухильним правилом.

Головне при відвідуванні храму не те, скільки ми разів перехрестимося і скільки поклонів при цьому зробимо – адже в такому разі наше благочестя зрівняється з «праведністю» фарисеїв, які виконували всі розпорядження старозавітного Закону – а те, як ми це робимо.

Якщо ми хрестимося і кланяємося машинально, не думаючи навіть при цьому про Бога, про пошану до Нього, про благоговіння перед Ним, у такому разі від наших дій не буде користі.

Практика осіняти себе хресним знаменням, проходячи повз того чи іншого православного храму, відноситься до області особистого благоговіння людини, а тому у ставленні до неї некоректно говорити «обов’язково».

Проте, для віруючої людини цілком природно, проходячи або проїжджаючи повз храм, перехреститися і вимовити хоча б про себе коротеньку молитву із закликанням імені святого, в чию пам’ять освячений храм, або ж просто перехреститися і сказати: «Господи, помилуй».

Андрій Музольф, доцент Київської духовної академії

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні