Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиНа які пільги, розмір пенсій та надбавок до них може розраховувати ветеран...

На які пільги, розмір пенсій та надбавок до них може розраховувати ветеран війни

Этот материал также доступен на русском языке
У будь-якому випадку ветерани війни мають більше прав та гарантій, ніж люди з інвалідністю групи загального захворювання.

«Я – учасник бойових дій: під час виконання бойового завдання зазнав поранення. Користуюся 75-відсотковою пільгою на оплату комунальних послуг. Торік мені дали ІІ групу інвалідності за загальним захворюванням. Чи маю у зв’язку з цим якісь додаткові пільги? Знаю, наприклад, що 85-річним людям з інвалідністю ІІ групи раніше надавали статус інваліда війни 1941-1945 років.

Василь Кирмизи, м. Чорноморськ, Одеська обл.»

Про розмір пенсій і надбавки до них

На жаль, ви не вказали свій вік, але можемо припустити, що ви – ветеран Другої світової війни. У зв’язку з наданими даними, розглянемо спочатку пенсійні пільги.

  1. Відповідно до Постанови Кабміну «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій» № 656 від 28 липня 2010 року (у редакції від 16.07.2021 р.), учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, щомісячна адресна допомога до пенсії виплачується в розмірі, встановленому для інвалідів війни I групи. Це 650% прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб, або 13 604,50 гривні. Молодші учасники бойових дій (УБД) отримують допомогу у розмірі 210%, або 4395,30 гривні. Ця доплата надається без зміни пільгового статусу.

  2. Стаття 7 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначає ветеранів, яких відносять до осіб з інвалідністю внаслідок війни. Це, зокрема, особи, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Другої світової війни, і особи, які у неповнолітньому віці вступили до лав Радянської Армії та Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941-1945 років і стали особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання або захворювання, набутого під час проходження військової служби або служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях.

Звертаючи увагу на сказане вище, можна говорити про зміну статусу – з «учасника бойових дій» на «особу з інвалідністю внаслідок війни». Теоретично зміна статусу призводить до зміни:

  • розміру надбавки до пенсії: УБД одержують 25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (523,25 грн.), а інваліди війни ІІ групи – 40% (837,20 грн.).

  • мінімального розміру пенсії: для УБД – 210% прожиткового мінімуму (4395,30 грн.); для інвалідів війни ІІ групи – 525% (10 988,25 грн.).

Про пільги і переваги

Тепер ми підійшли безпосередньо до пільгового забезпечення. Як учасник бойових дій ви вже маєте пільги на оплату комунальних послуг у розмірі 75% знижки в межах норм споживання, особам з інвалідністю внаслідок війни надається 100% знижка.

Усі ветерани війни (у даному разі ми говоримо лише про дві категорії) мають право на пільговий проїзд. Ви, напевно, про це знаєте і користуєтеся своїми соціальними гарантіями. Здебільшого для зазначених категорій вони є практично ідентичними. Це стосується також прав на безкоштовне зубопротезування і санаторно-курортне лікування.

Якщо говорити про додаткові пільги, як для людей з інвалідністю ІІ групи загального захворювання, то цей статус навряд чи дасть вам особливі переваги.

Люди з інвалідністю ІІ групи мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50% їхньої вартості. А учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни і прирівняні до них особи мають право на безкоштовне отримання ліків за рецептами лікарів. У будь-якому разі ветерани війни мають більше прав та гарантій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні