Грецький соус цацики або дзадзікі – невід’ємна частина грецької кухні. Його подають в охолодженому вигляді до м’яса, риби та різних закусок з м’яса та риба. У деяких рецептах цацики замінює салатну заправку з оливкової олії.
Приготувати грецьку цацику простіше простого. І дуже дешево! Переконайтеся самі!
Інгредієнти
- Грецький йогурт – 250 мл (можна замінити сметаною),
- огірки – 1 штука,
- часник – 4 зубчики,
- олія (краще оливкова) – 2 ст. ложки,
- лимонний сік – 2 ст. ложки,
- м’ята, кріп та сіль – за смаком.
Приготування
- Свіжі огірки нарізати дрібними кубиками, часник подрібнити.
- Дрібно нарізати кріп і м’яту.
- Змішати йогурт (або сметану), часник, огірки, сіль та лимонний сік.
- Додати кріп, м’яту, олію і добре перемішати.
- Подавати соус до риби та м’яса охолодженим.
Як можна урізноманітнити соус
Класичний рецепт цацики передбачає використання натурального густого йогурту з козячого чи овечого молока. Але його можна замінити звичайним натуральним йогуртом з коров’ячого молока без ароматизаторів і добавок. Як варіант можна використовувати нежирну сметану.
Соус цацики готується дуже просто. В основу соусу (йогурт) додають рубану зелень, часник та свіжий огірок. Хочете урізноманітнити смак соусу? Додайте в нього каперси, а до зелені – кілька подрібнених листків м’яти. Також обов’язково додайте до соусу лимонний сік для пікантності. Для гладкої та шовковистої консистенції можна додати трохи оливкової олії.
З чим подавати цацики: соус чудово доповнить запечений ростбіф з мармурової яловичини, також він відмінно підходить до м’яса, приготовленого на грилі та запечених овочах.